Nevladina organizacija Egal u ponedjeljak kreće na trotjednu turneju kroz deset gradova u Srbiji a cilj kampanje "LGBTI Karavan" je otvaranje javnog prostora za razgovor o LGBTI temama upravo tamo gdje se o njima najmanje priča - u unutrašnjosti, u sredinama koje su manje od Beograda.

"LGBTI Karavan" nevladine organizacije Egal kreće u ponedjeljak, 16. svibnja iz Niša, a u tri tjedna planiraju kroz tribine pod nazivom "Nitko nije slobodan dok svi nismo slobodni" koje će održati u deset gradova u Srbiji podići svjesnost o LGBTI zajednici u široj populaciji.

"Temeljem iskustva koje smo stekli radom na terenu primijetili smo kako nedostaje LGBTI sadržaja. Pripadnici i pripadnice zajednice ostaju potpuno nevidljivi, a sama sredina je zatvorena za različitosti, prisutni su homofobija i transfobija, nema tolerancije i sredina je neprijateljski raspoložena", kažu iz Egala za crol.hr.

Dijalogom i informiranjem protiv mržnje i predrasuda 

Upravo zbog toga što mržnja, predrasude i stereotipi nastaju iz nedovoljnog poznavanja i nedovoljne informiranosti nadaju se kako će to promijeniti kampanjom "LGBTI Karavan" koji će najširoj javnosti pružiti priliku da se upozna s LGBTI osobama, njihovim iskustvima i svakodnevnim problemima.

"Ujedno ćemo nastojati podići vidljivost trans* i LGBTI zajednice iniciranjem dijaloga kroz koji će se javnost upoznati s problemima zajednice. Također, cilj ovog karavana je da se dopre do što više LGBTI osoba, posebno onih koje žive izvan Beograda, kao i da se predstavi važnost povezivanja i zajedničkog djelovanja različitih osjetljivih grupa", ističu iz Egala.

U svakom od deset gradova koje će posjetiti, a koji su birani temeljem prijava Egalu o slučajevima nasilja i/ili diskriminacije, Apatin, Vrbas, Vrnjačka banja, Svilajnac, Kragujevac, Kruševac, Zrenjanin, Inđija, Novi Sad, Niš, bit će organizirana tribina na kojoj će govoriti osobe iz LGBTI zajednice, kao i predstavnici i predstavnice državnih institucija i nevladinih organizacija.

"Očekujemo da sa što više ljudi razgovaramo o tome što je to uopće LGBTI zajednica, koji su specifični problemi, a posebno problemi trans* osoba, zašto je važno prepoznati ih i rješavati, zašto je važna socijalna i politička uključenost LGBTI osoba, ali i o ženskim pravima i pravima drugih manjinskih i marginaliziranih grupa i kako su ova prava, problemi i sami životi isprepleteni", pojašnjavaju.

Posebno je važan moment u ovoj priči to što će "LGBTI Karavan" za brojne od gradova u koje dolazi ujedno biti i prvo javno događanje LGBTI osoba.

"LGBTI osobe ne žive samo u Beogradu, te je jako važno uspostaviti konstruktivan dijalog u lokalnim sredinama, sa širom javnošću i donositeljima odluka, kako bi se unaprijedila kvaliteta života LGBTI građana i građanki, a prije svega kako bi oni bili prepoznati kao ravnopravni članovi i članice društva jer, kao što kaže i sam naziv tribina - 'Nitko nije slobodan dok svi nismo slobodni'", poručuju iz Egala.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.