Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) obilježava se diljem svijeta 17. svibnja s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema osobama homoseksualne orijentacije te prema transrodnim i transseksualnim osobama. Rijeka će sutra na zgradi Gradskog poglavarstva razviti zastavu duginih boja, a građani će moći razgovarati s trans* osobama i njihovim roditeljima. U Zagrebu će "Roza hipnoza" otvoriti pitanje LGBTIQ prostora.

IDAHOT se obilježava 17. svibnja jer je upravo tog datuma 1990. godine homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U Hrvatskoj se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije službeno obilježava od 2011. na inicijativu Zagreb Pridea, Queer Zagreba i Lezbijske organizacije Lori Rijeka, kada je njegovo obilježavanje potvrdio Hrvatski sabor kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.

Rijeka razvija zastavu duginih boja i potiče dijalog s trans* osobama i njihovim roditeljima

Rijeka će četvrtu godinu zaredom na sam Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, 17. svibnja, istaknuti zastavu duginih boja na zgradi Grada Rijeke, a Lezbijska organizacija Lori pripremila je zanimljiva događanja otvorena i besplatna za sve.

U utorak, 17. svibnja u Galeriji Filodrammatice s početkom u 19 sati održat će se panel Moj život u prosTRANStvu na kojem će sudjelovati Sanja Stanojević, predsjednica udruge TransParent – udruge za roditelje transrodne djece, Gorana Birovljević, psihologinja te same trans osobe Luna Sardelić iz Zagreba i Alek i Marin iz Rijeke.

Ističu kako je to prvi put da će građani i građanke Rijeke imati mogućnost čuti više o poziciji samih roditelja trans* osoba, a posebnost panela ogleda se i u gostovanju samih trans* osoba koje će na hrabar i otvoren način progovoriti o svojoj svakodnevici, odnosima u obitelji, pravnim poteškoćama s kojima se suočavaju te pitanjima vezanim uz tijelo i identitet.

U četvrtak, 19. svibnja, na Filozofskom fakultetu u Rijeci na Odjelu za psihologiju, od 17 do 20 sati održat će se Živa biblioteka. U Živoj biblioteci knjige su ljudi, koji sa "čitateljima/icama" ulaze u osobni dijalog i odgovaraju na pitanja čitatelja/ica. Posjetitelji/ice mogu birati između različitih "živih knjiga", kojima je zajedničko to što pripadaju ranjivim ili marginaliziranim skupinama s kojima većina nas nije imala priliku porazgovarati ili ih upoznati. Neki od "naslova" su: lezbijka, gej, Romkinja, Srpkinja, majka djeteta s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom, transrodna osoba, beskućnica, žena s iskustvom kućnog poroda, anarhist.

"Roza hipnoza" u Zagrebu otvara dijalog o LGBTIQ prostorima

Jubilarna petnaesta tribina "Roza hipnoza" Zagreb Pridea na temu "Gdje su naši prostori?" održat će se upravo na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Nina Čolović iz LGBTIQ inicijative Filozofskog fakulteta AUT, Nikola Zdunić iz Zagreb Pridea, Gabrijela Ivanov iz K-zone /Voxfeminae, Monika Melnjak iz Lezbijske organizacije Lori Rijeka i Zoran Dominković iz Iskoraka, Centra za prava seksualnih i rodnih manjina, razgovarat će o brojnim temama po pitanju LGBTIQ prostora.

Bit će riječi o LGBTIQ-friendly lokacijama, o tome zašto su događanja za zajednicu tako rijetka pojava, a pokušat će odgovoriti i na pitanja koje su mogućnosti otvaranja sigurne LGBTIQ kuće/prostora i gdje smjestiti najugroženije iz LGBTIQ zajednice koji su izgubili potporu obitelji. Razgovarat će se o tome kako doprijeti do najmarginaliziranijih i doznati njihove specifične potrebe, o problemu LGBTIQ beskućništva u Hrvatskoj i Europskoj uniji, te onome što se može naučiti od sigurnih kuća za žene. 

Otvorit će raspravu na temu prostornih kapaciteta postojećih i prijateljskih organizacija, dostupnim izvorima financiranja, funkcioniranju gradskih i državnih prostora, te kako osigurati održivost prostora za zajednicu i smanjiti ovisnost o hirovitim vlastima.

"Roza hipnoza" održat će se u organizaciji Zagreb Pridea tradicionalno u književnom klubu Booksa, u utorak 17. svibnja s početkom u 19 sati.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.