Turska policija privela je 19 osoba, među njima dvoje njemačkih zastupnika, i upotrijebila suzavac u središtu Istanbula u nedjelju kako bi rastjerala desetke aktivista koji su pokušali obilježiti ovogodišnji Istanbul Pride nakon što su vlasti zabranile njihovo okupljanje.

Tjedan dana nakon što su stotine policajaca gumenim mecima i suzavcem rastjerali sudionike i sudionice Trans Pridea u Istanbulu smo vidjeli isti scenarij i pri pokušaju održavanja Povorke ponosa LGBTI+ osoba. Među onima koji su zakratko bili privedeni bili su i zastupnica njemačkoga Bundestaga Terry Reintke te zastupnik Volker Beck, aktivistički veteran za prava homoseksualaca. Osim njih privedena su još dva njemačka državljana.

Organizatori su otkazali godišnju Povorku ponosa koja se u Istanbulu održava od 2003. u mirnom ozračju, nakon što vlasti nisu odobrile održavanje i poslale su stotine specijalnih policajaca blizu središnjega trga Taksima. Vlasti u Istanbulu zabranile su Pride zbog zabrinutosti za javni red, a sigurnosni uvjeti u gradu već su strogi nakon niza bombaških napada zadnjih mjeseci koje su počinili takozvana Islamska država i kurdski pobunjenici.

Međutim ultranacionalistička skupina mladih također je prijetila nasiljem ako se povorka održi, nazivajući je nemoralnom. Premda homoseksualnost nije zločin u Turskoj za razliku od mnogih drugih muslimanskih zemalja, homofobija je široko rasprostranjena.

Kritičari kažu da predsjednik Tayyip Erdogan i islamistička stranka AK koju je osnovao pokazuju malo interesa za jačanje prava manjina, homoseksualaca i žena i ne toleriraju drukčije mišljenje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.