U razmaku od samo jednog sata, u subotu su se u središtu Zagreba održala dva prosvjedna skupa, jedan na trgu Bana Jelačića u znak potpore bivšemu ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću uz prigodan Thompsonov repertoar, a na drugom i drugačijem, ponovno se tražio raskid Vatikanskih ugovora.

Prema podacima policije, potonji je prosvjed svojim dolaskom podržalo tristotinjak ljudi, a poruke sa skupa bile su jasne – godišnje republika Hrvatska uplaćuje na račun Vatikana više od milijarde kuna, te isto netransparentno financiranje crkvenih institucija prestane novcem iz državnog proračuna.

Okupljeni su nosili transparente s natpisima "Vatikanski ugovori = Veleizdaja Hrvatske", "Za sirotinju novca nema, za bogate popove uvijek ima", "Kome zvono zvoni?", "Koliko boca iz kontejnera za jedan dvor od oniksa?", "Nećemo Vatikanske ugovore, hoćemo ljudska prava", ...

o

Diskriminatorni obrasci ponavljaju se, počevši od obrazovnih institucija, izvršne i zakonodavne vlasti pa sve do Kaptola i takve prakse se mogu jedino prekinuti raskidom istih te jasno odvojiti Vjerske institucije od Države i njezinih institucija, oslanjajući se pritom i na članak 41. Ustava republike Hrvatske, poručeno je, između ostaloga na skupu.

Vratimo dostojanstvo religiji i vjeri

Zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom jer kleru omogućavaju privilegiran položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama te sustavnu diskriminaciju skupina koje katolička hijerarhija inače diskriminira – žena i LGBT osoba, te svih nekatolika čija djeca satove vjeronauka provode po školskim hodnicima.

s

Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone, istaknuto je dalje na prosvjedu.

Ponovljeno je i kako ne žele nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana, obrazovanje u službi religijske indoktrinacije, diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima.

Okupljene na samom početku prosvjednog skupa pozdravila je stand-up komičarka Marina Orsag:

"Pretplate i članarine, živimo s njima svaki dan – ako želiš televiziju plaćaš pretplatu, ako želiš internet plaćaš pretplatu, ako želiš ići na jogu, plaćaš članarinu Tako bi trebalo biti i sa vjerom. Ako želiš, misliš da ti treba i vjeruješ – plaćaj pretplatu. Mi osim što nas kradu, mi im još dajemo u škrabicu. Ovo što je Crkva napravila jest da je danas vjernike sram priznati da su vjernici. Krajnje je vrijeme da vjeri i religiji vratimo dostojanstvo, a ljudima koji su krvavo zaradili vratimo njihov novac jer im treba za život, a ne nekima za hotele, dvorce od oniksa i slično."

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.