Nakon što je Ustavni sud u Češkoj u lipnju ukinuo odredbu Zakona o registriranom partnerstvu koja je istospolnim parovima zabranjivala posvajanje djece, tamošnja je vlada usvojila prijedlog kojim bi se to i omogućilo. Prijedlog su podržali vladajući socijaldemokrati i stranka ANO, a protive su mu se kršćanski demokrati koji u tome vide prijetnju tradicionalnoj obitelji.

Zamjenica ministra za ljudska prava Martina Štěpánková, za Radio Prag objasnila je značenje tog vladinog prijedloga koji još trebaju usvojiti oba doma parlamenta:

"To će imati veoma dobar i praktičan utjecaj na živote tih obitelji jer sad i drugi roditelj/ica može skrbiti o djetetu, no izvan zakonskih okvira. To uzrokuje brojne probleme u svakodnevnom životu, ali može predstavljati i ozbiljan problem u slučaju smrti biološkog roditelja. Ovaj amandman znači da i partner/ica ima ista prava i obveze prema djetetu kao i njegov biološki roditelj.

Kazala je i kako se ne zna točan broj djece koja žive u istospolnim obiteljima, no procjenjuje se da ih ima oko tisuću.

Imala je i poruku za oponente posvajanja koji se koriste argumentima poput onog da bi "problem riješili drugi zakonski načini" te da se to "protivi modelu tradicionalne obitelji":

Većina građanki i građana podržava i posvajanje i registrirana partnerstva

"Na prvo kažemo da ugovori nisu isto kao i zakonska veza koja se ostvaruje posvajanjem, a na drugo – ne mislimo da će posvajanje u istospolnim obiteljima negativno utjecati na tradicionalnu obitelj. Zapravo je suprotno jer očigledno istospolne obitelji žele preuzeti odgovornost za djecu, a ja mislim da je karakteristika 'tradicionalne obitelji' upravo odgovornost".

Dodala je i kako misli da je društvo spremno, unatoč tome što je sličan prijedlog dosad više puta odbijen, jer 61% Čeha podržava takav oblik posvajanja, a 68% njih podržava registrirana partnerstva koja su u Češkoj ozakonjena godine 2006.

Problem je, kazala je, to što nijedna stranka u potpunosti ne podržava taj prijedlog, pa se mora razgovarati sa svakim članom parlamenta. Ipak, vjeruje kako postoji dobra šansa da prijedlog bude usvojen jer potpore ima iz cijelog političkog spektra.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.