U utorak je u Zagrebu predstavljena kampanja "Pričajmo jezikom ravnopravnosti" na kojoj je upozoreno kako hrvatski jezik reflektira neravnopravnost žena u patrijarhalnom društvu, a javnost je pozvana na sudjelovanje u stvaranju jedinstvenog Rječnika ravnopravnosti.

"Riječi imaju moć promjene, a jezik snažno utječe na psihu društva, njegovu toleranciju i ponašanje. Zato Ženska soba, kao dugogodišnja borkinja (ž.r. borac) za rodnu ravnopravnost, ulaže svoj trud i napore u riječi kao važne generatore promjene, za bolju budućnost žena Hrvatske", poručuju sa svoje internetske stranice iz Ženske sobe.

Cilj je osvijestiti širu javnost o neravnopravnom položaju žena i djevojčica koristeći vidljivost neravnopravnosti u jeziku te tako otvoriti prostor za razgovor o toj temi. Kroz razgovor o neravnopravnosti žena, cilj je i upozoriti na različita područja borbe za prava žena te predstaviti organizacije civilnog društva koje se aktivno bore za prava žena iz cijele Hrvatske.

Sudjelujte i vi

"Imamo imenicu 'mudrac' koja označava mudrog muškarca, ali ženska inačica te imenice ne postoji", istaknula je Paula Zore na konferenciji za medije na kojoj je predstavljena kampanja koju provode Ženska soba - Centar za seksualna prava i partnerske organizacije, Ženska udruga "IZVOR" (Tenja) i Ženska grupa Karlovac "Korak“.

U kampanju "Pričajmo jezikom ravnopravnosti" je uključeno više od 15 ženskih i feminističkih organizacija koje aktivno djeluju na području borbe za prava žena, godišnje savjetuju oko 10.000 žrtava nasilja, a u skloništima pružaju pomoć i podršku za više od 300 žena i djece.

Svoje prijedloge za imenice ženskog roda koje nedostaju u jeziku možete dati na ovoj stranici. Vaši prijedlozi bit će spremljeni u Rječnik ravnopravnosti koji će izaći i u tiskanom izdanju.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.