Nakon što je prošlog tjedna inicijativa ProLife u sklopu kampanje "Želim živjeti" objavila videospot s nerođenom djevojčicom Mijom čiji roditelji putuju u bolnicu na pobačaj, pojavile su se i ponešto drugačije verzije tog videouratka.

Jednu od njih potpisuje Radio 101 koji je, kako kažu, "dodao titlove za koje misle da su 'borci za život' prešutjeli u videu o pobačaju koji je zapalio Hrvatsku". U njemu Mia govori kako će, ako se mama predomisli, završiti u domu, a oni koji su "željeli da živi" zaboravit će da postoji.

Nitko od njih neće joj pomoći da završi školu i postane doktorica. Osim toga, kaže Mia, ako joj se budu sviđale cure, zabranit će joj brak i reći kako bi bilo bolje da se nije ni rodila: "Bit će kao u noćnoj mori. Neću moći posvajati djecu. Oni koji su mami zabranili da pobaci, prezirat će me":

Video završava porukom: "Dok vi radite da bi svojoj djeci omogućili lijepe blagdane, neki ljudi snimaju ovakve boleštine. Trebaju li oni određivati zakone po kojima ćete vi živjeti?".

Dodali smo titlove za koje mislimo da su "borci za život" prešutjeli u videu o pobačaju koji je zapalio Hrvatsku. Baci lajk/share ako se slažeš! #101fm #pravoizbora

Posted by Radio 101 on Wednesday, 14 December 2016

Feministička organizacija CESI malo je uredila spot i pokazala kako bi izgledao kad bi u fokusu bilo pravo 20-godišnje Mie na izbor, pa se on i zove "Mijin izbor".

U njemu Mia studira medicinu, trudna je osam tjedana i odlučila je prekinuti trudnoću. Uvijek je voljela čitati, učiti i crtati, ambiciozna je i voli putovati. Možda će se jednom udati, a misli da će jednom imati djecu, ali ne sad.

Dalje kaže kako su joj liječnici u njezinom gradu odbili napraviti pobačaj pa sad traži drugu bolnicu. Zavjetuje se kako, kad postane liječnica, nikad neće nametati svoja uvjerenja pacijenticama i odbiti pružiti medicinsku skrb i uslugu na koju imaju pravo.

Mia, osim toga, volontira u udruzi koja pomaže ženama žrtvama nasilja, a pripremile su i darove za djecu koja su morala pobjeći iz vlastitih domova jer su ih u obitelji vrijeđali, psihički i fizički zlostavljali.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.