U moru vijesti koje su pratile inauguraciju Donalda Trumpa, istaknula se i ona da su s internetske stranice Bijele kuće odmah uklonjene podstranice posvećene LGBT pravima. O tomu što bi to točno moglo značiti govori Dr. Cody McClain Brown, politolog s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao autor duhovitog bloga "Zablogreb" i bestselera "Propuh, papuče i punica - Vodič za preživljavanje".

Domaći klerikalni konzervativci odmah tu su vijest s radošću "raspalili" po naslovnicama svojih portala kao da je riječ o nekakvoj velikoj "pobjedi", prigodno zaboravivši spomenuti kako je promjena stranice Bijele kuće sa svakom promjenom administracije uobičajena, a to više nije novost ni u Hrvatskoj.

Stranica administracije Baracka Obame je arhivirana, baš kao i ona njegovog prethodnika, Georgea W. Busha, a ta je digitalna tranzicija objašnjena i najavljena još u listopadu, uoči predsjedničkih izbora: "Kao i internetske stranice Clintona i Busha, stranica predsjednika Obame će nakon 20. siječnja biti 'zamrznuta' i arhivirana na adresi ObamaWhiteHouse.gov".

Nova administracija neprijateljski je nastrojena prema promicanju građanskih prava

Ipak, u kratkom razgovoru za Crol.hr McClain Brown upozorava kako činjenica da uklonjene stranice nisu ničim zamijenjene ponešto govore o smjeru novog vodstva SAD-a.

"Normalno je da se web stranica Bijele kuće mijenja s novom administracijom. Kao što se mijenja i glasnogovornik/ca, s bivšim predsjednikom u povijest odlaze i svi načini komunikacije bivše administracije", kaže McClain Brown.

Ističe kako je ono što je možda neobično, ili govori o Trumpovoj administraciji, činjenica da stranice koje su uklonjene – one o LGBT, građanskim ili pravima osoba s invaliditetom kao i o klimatskim promjenama – i to samo nekoliko minuta nakon njegove prisege, nisu ničim zamijenjene.

"To pokazuje koliko je nova administracija neprijateljski nastrojena prema promicanju građanskih, LGBT i prava osoba s invaliditetom", zaključuje.

Kratka povijest Penceovih radikalnih stavova

Smatra i kako je Trumpov stav o imigrantima u suprotnosti s načelima građanskih prava.

"Što se tiče LGBT prava, otvoreno je kritizirao istospolne brakove, dok je njegov potpredsjednik Mike Pence podržavao konverzivnu terapiju, odnosno promjenu seksualne orijentacije iz homoseksualne u heteroseksualnu, a zagovarao je i rezanje financiranja istraživanja AIDS-a pod izlikom da bi to 'moglo potaknuti ponašanja koja utječu na širenje virusa HIV-a"; podsjetio je.

U međuvremenu se Trump, podsjeća također McClain Brown, otvoreno narugao novinaru s invaliditetom, što je Meryl Streep spomenula u danas svjetski poznatom govoru na dodjeli Zlatnih globusa.

"Temeljem stavova i uvjerenja kakva promiču članovi Trumpove administracije, sumnjam da ćemo u sljedeće četiri godine na stranicama Bijele kuće vidjeti ijedan spomen LGBT prava", završno nam je kazao Cody McClain Brown.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.