Novi prioriteti hrvatske vanjske politike temelje se na zaštiti prava vjernika i pravu na vjeroispovijest te na zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku definiranom kao zajednici žene i muškarca, koji je i "prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva". Nakon objave te vijesti u domaćim medijima pokrenuta je peticija – apel Vladi RH za očitovanje o izjavama ministra vanjskih poslova.

Hrvatska je, uz Mađarsku i Poljsku, jedina država EU koja je poslala primjedbe na Nacrt zaključaka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini. Sadržaj dokumenta 24. veljače objavio je Novi list u svom tiskanom izdanju.

Pojmu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava nedostaje konsenzualna definicija na međunarodnoj razini pa i unutar Europske unije: "U tom slučaju Hrvatska tumači taj pojam tako da on ne uključuje pobačaj“. Hrvatska zadržava pravo promovirati navedene stavove u svim multilateralnim forumima u kojima sudjeluje, javlja Faktograf.

"Nadogradnja hrvatske vanjske politike dogodila se kad su hrvatski birači izabrali političku opciju koja polazi od demokršćanskih i narodnjačkih političkih vrijednosti"

U dokumentu koji je datiran s 22. veljače, stoji kako će Hrvatska "posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku definiranom kao zajednici žene i muškarca, koji je i 'prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva'. Pojmu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava nedostaje konsenzualna definicija na međunarodnoj razini pa i unutar Europske unije. U tom slučaju Hrvatska tumači taj pojam tako da on ne uključuje pobačaj. Hrvatska zadržava pravo promovirati navedene stavove u svim multilateralnim forumima u kojima sudjeluje".

Faktograf podsjeća i kako pozicija Hrvatske od jeseni ima posebnu težinu s obzirom na to da smo postali članicom Vijeća za ljudska prava UN-a, podupirući – dok smo se borili za članstvo u tom Vijeću – sasvim neke druge vrijednosti što je očito i s neažuriranih stranica Ministarstva vanjskih poslova.

Na pitanje Novog lista kad je došlo do zaokreta u politici zaštite ljudskih prava, Ministarstvo vanjskih poslova dalo je sljedeći odgovor: "Nadogradnja hrvatske vanjske politike dogodila se 11. rujna 2016. godine kada su hrvatski birači na parlamentarnim izborima izabrali političku opciju koja polazi od demokršćanskih i narodnjačkih političkih vrijednosti".

"Dolazim iz Mađarske i ne želim da i vi postanete Orbanovska država"

Zita Gurmai iz Organizacije žena Stranke europskih socijalista ovako je za RTL-ove Vijesti komentirala hrvatske primjedbe: "Htjela bih izraziti jasan prosvjed protiv vlade koja napada ženska prava i rodnu ravnopravnost u Hrvatskoj. To je neprihvatljivo. Dolazim iz Mađarske i ne želim da i vi postanete Orbanovska država. Više nismo u 19-om stoljeću da muškarci odlučuju što bi žene trebale raditi sa svojim tijelom".

Nadogradnja hrvatske vanjske politike dogodila se 11. rujna 2016. godine kada su hrvatski birači na parlamentarnim izborima izabrali političku opciju koja polazi od demokršćanskih i narodnjačkih političkih vrijednosti

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier na novinarska pitanja davao je veoma neodređena objašnjenja i odgovore:

"Mi smo odobrili zaključak Vijeća što se tiče prioriteta Europske unije u zalaganju za promicanje ljudskih prava. To smo, naravno, učinili i što se tiče naših nacionalnih pozicija u skladu s ustavnim vrednotama Republike Hrvatske i Europskom poveljom o temeljnim ljudskim pravima i, naravno, s programom Vlade. Na način da je to bila jedna nadogradnja gdje ne bismo sužavali nego proširili teme u kojima Europska unija mora biti aktivna, kao što je na primjer zaštita vjerskih sloboda".

Bez odgovora na pitanja o ukidanju Zakona o životnom partnerstvu

Na pitanje novinara RTL-a je li moguće da se razmišlja o ukidanju Zakona o životnom partnerstvu ili razmišljanju o eventualnom ponovnom reguliranju prava na pobačaj u Hrvatskoj, Stier je ponudio sljedeći odgovor:

"Kao što znate hrvatska Vlada je više puta na to odgovorila. Vrlo je jasno i koji je zakonodavni program Vlade RH. Ovdje je riječ o zaključcima Vijeća Europske unije i u tome ja moram reći da smo mi podržali taj zaključak, dakle zajedno s ostalim državama-članicama smo točno definirali koji su prioriteti na kojima će Europska unija insistirati u promicanju i zaštiti ljudskih prava, a što se tiče našeg razumijevanja, ono je u skladu i s tim zaključcima i u skladu, naravno, s Ustavom Republike Hrvatske".

Dolazim iz Mađarske i ne želim da i vi postanete Orbanovska država. Više nismo u 19-om stoljeću da muškarci odlučuju što bi žene trebale raditi sa svojim tijelom

Premijer Andrej Plenković "pere ruke" i u svemu ne vidi ništa posebno: "Mislim da je bilo samo riječ o pojašnjenju nekih stavova kada su se formulirala zajednička stajališta EU za Vijeće za ljudska prava, ne vidim u tome ništa posebno, niti ikakvu dramu".

Pridružite se apelu Vladi RH za očitovanje o izjavama ministra vanjskih poslova

Uslijedile su reakcije javnosti na ovu vijest koja je objavljena u subotu poslijepodne, a novinarka Nataša Škaričić pokrenula je Apel Vladi RH za očitovanje o izjavama ministra vanjskih poslova koji prenosimo u cijelosti:

"Javni zahtjev Vladi RH za očitovanje na izjave Ministarstva vanjskih poslova o nacionalnim prioritetima u zaštiti ljudskih prava

Izjava Ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska pojam 'seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava' tumači tako da ono ne uključuje pravo na pobačaj, prva je takva izjava bilo kojeg tijela izvršne vlasti u Hrvatskoj od njezinog osnutka.

Nijedna Vlada u povijesti Hrvatske i nijedan ministar, uključivši ministre zdravstva, nisu osporavali pravo na pobačaj zajamčeno Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Prema tome, tvrdnja koja se može interpretirati na način da Hrvatska - ne ministar Davor Stier osobno, kao odgovorna osoba za stajališta MVP-a - ne priznaje pravo na pobačaj, trenutno može biti samo opasna sramota za ovu državu. Sramotna je u smislu da je činjenično netočna i da MVP i ministar svjesno dovode u zabludu europarlamentarke i europarlamentarce kojima su je uputili, a opasna u barem dva smisla.

Privatizacija institucija vlasti

Prvo, kao činjenica da jedan ministar u službenoj korespondenciji neometano revidira važeći normativni okvir i identificira osobne, od prije poznate svjetonazorske stavove, sa stavovima vlasti. Takvo je ponašanje samo po sebi zastrašujuće, jer se u osnovi radi o privatizaciji institucija vlasti. Drugo, nesporno je da ministar ovime izravno širi neizvjesnost hoće li Hrvatska suspendirati pravo na pobačaj.

Mi, potpisnice i potpisnici ovog zahtjeva, tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se odmah službeno očituje o izjavi MVP-a i postupku ministra Stiera. Zahtijevamo da se o navedenom posebno očituje ministar zdravstva.

Izjava predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da u ovome ne vidi nikakvu dramu, ne samo da nije dovoljna, nego stimulira privatnu svjetonazorsku uzurpaciju vlasti.

Ukoliko odmah ne demantirate da privatni stav ministra Stiera inkorporiran u službenu izjavu MVP-a ima veze sa službenim stavom Vlade RH, a ujedno i sâm sadržaj izjave, uvjereni smo da biste se mogli suočiti s veoma snažnom reakcijom javnosti. Apeliramo da ne dopustite da eskalira kaos i antagonizmi koje svakodnevno inducirate".

Apel možete potpisati ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.