Zagrebačka udruga Platypus koja se, između ostalog, bavi LGBTI problematikom i radom s LGBTI mladima nedavno je proslavila prvu godinu postojanja.

U prvoj godini im je odobreno osam projekata financiranih od strane Europske Unije putem EU programa za obrazovanje, osposobljavanje, sport i mlade ERASMUS+. Na četiri projekta Platypus je nositelj projekta, a na preostalim projektima je partner, a tim smo povodom razgovarali s njihovim predsjednikom, Ivanom Grgurićem.

Dosad je Platypus proveo dva projekta − "Sport Unites" i "Building Bridges". "Sport Unites" je održan u rujnu 2017. u Korenici i na njemu je sudjelovalo 40 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Grčke. Cilj projekta je bio razviti lokalne LGBTI zajednice kroz sport i rekreaciju.

"Na primjeru ovog projekta se može vidjeti jedan od principa rada udruge Platypus. Identitet i interesi LGBTI osoba su puno složeniji i raznovrsniji od spolne orijentacije i rodnog identiteta, stoga u našim projektima želimo omogućiti LGBTI osobama da u sigurnom okruženju istražuju i svoje druge interese, poput sporta i rekreacije", kaže nam Grgurić.

"Zatvaranje unutar LGBTI zajednice je pogrešno"

"Također", ističe, "na projektu je oko 20% sudionika bilo heteronormativno, što nas dovodi do druge karakteristike našeg rada. Smatramo da je zatvaranje unutar LGBTI zajednice pogrešno te da trebamo stvarati veze s drugim društvenim skupinama. Važno je da mlade heteronormativne osobe nauče o LGBTI problemima od svojih LGBTI vršnjaka. Istodobno, jednako je važno da mlade LGBTI osobe stvore povjerenje prema heteronormativnim vršnjacima".

U Platypusu provode i projekte koji nisu vezani za LGBTI tematiku. Jedan je takav primjer "Building Bridges" na kojem je sudjelovalo 54 sudionika iz Hrvatske, Norveške, Turske i Portugala. Tema projekta bila je veća uloga mladih u integraciji izbjeglica, migranata i azilanata. Projekt je održan u Zagrebu u studenom prošle godine. Za razliku od "Sport Unites", ovaj projekt je bio puno multikulturalniji. Većina Norvežana bili su imigranti iz Afrike − Sudana, Somalije, Gvineje i Južnoafričke Republike.

sportunites-Korenica

Hrvatska grupa imala je velik broj azilanata koji su svojim osobnim iskustvom tijekom izbjegličke krize znatno doprinijeli kvaliteti projekta. No, možda najzanimljiviji sudionici su bili iz Turske, iz grada Kilisa koji se nalazi na granici sa Sirijom nedaleko od Alepa. U Kilisu je prije rata živjelo 90 000 ljudi, uglavnom Turaka. Danas uz njih živi 120 000 izbjeglica iz Sirije.

Identitet i interesi LGBTI osoba su puno složeniji i raznovrsniji od spolne orijentacije i rodnog identiteta, stoga u našim projektima želimo omogućiti LGBTI osobama da u sigurnom okruženju istražuju i svoje druge interese, poput sporta i rekreacije

"Ovaj projekt je svakako pokazao svu ljepotu tolerancije i uvažavanja različitosti među sudionicima, među kojima smo također imali i LGBTI osobe i zanimljiv je bio odnos drugih sudionika prema njima. Imali smo, primjerice, muslimanku iz Norveške koja je podrijetlom iz Somalije i koja nosi nikab i ne pije alkohol − mogli bismo pomisliti da je izuzetno konzervativna, ali istodobno u potpunosti podupire LGBTI osobe i svoj stav temelji na islamskoj tradiciji, jer neki islamski izvori spominju da je u kućanstvu proroka Muhameda živjela transrodna žena. Proroku Muhamedu transrodnost nije bio razlog za isključivanje i neprihvaćanje", kaže IvanGrgurić.

Poziv na sudjelovanje

Druga priča vezana je uz zajednički smještaj.

"Ovakvi projekti se uglavnom održavaju u hostelima i sudionici iz različitih država dijele sobe. Igrom slučaja, jedan gej mladić iz Portugala je završio u sobi s dečkima koji su podrijetlom iz turskog Kurdistana, Somalije i Saudijske Arabije. U razgovoru mi je norveški voditelj mladih objasnio kako je veoma sretan što je tako ispalo jer većina Norvežana iz istočnog, imigrantskog dijela Osla, u svojem okruženju nema kontakta s LGBTI osobama".

Nedavno su sudjelovali u projektu u Danskoj ("All Eyes on Me") i Portugalu ("Beauty Lies in Diversity)". Tema oba projekta je bila diskriminacija i opet je sudjelovala mješovita grupa sudionika.

Početkom ožujka u Zagrebu su organizirali trening na temu rada s LGBTI izbjeglicama.

"Ovdje smo imali vrlo zanimljiv 'miks' sudionika iz Velike Britanije, Irske, Malte, Italije, Belgije, Hrvatske, Srbije i Libanona. Od partnera bih izdvojio britanski Micro-Rainbow koji dobiva međunarodne nagrade, poput one Thompson Reutersa, za svoj rad s LGBTI izbjeglicama. Inače, u ponedjeljak, 23. travnja u 19:00 ćemo imati predavanje o ovom projektu u prostorijama BizKoshnice u Ilici 71", najavljuje.

Grgurić kaže kako ih do početka ljeta očekuju projekti u Italiji i Grčkoj, za koji će također raspisivati natječaje za sudjelovanje.

"Važno je napomenuti da su svi troškovi sudjelovanja na ERASMUS+ projektima pokriveni iz proračuna projekta. Hrana i smještaj su plaćeni od strane organizatora, a prijevoz se refundira sudionicima nakon završetka projekta. Ovi projekti su odlična prilika za stvaranje novih prijateljstava i upoznavanje novih zemalja i kultura. Neki od naših sudionika su postali 'ovisni' o Erasmusu i nakon prvog projekta s Platypusom sudjelovali su na projektima koje vode druge organizacije. No svakako im je sudjelovanje izuzetno koristilo − nekima je pomoglo u dobivanju međunarodnih stipendija a neki su uspjeli dobiti ECTS bodove na temelju sudjelovanja na našim projektima", ističe Grgurić.

Imali smo, primjerice, muslimanku iz Norveške koja je podrijetlom iz Somalije i koja nosi nikab i ne pije alkohol − mogli bismo pomisliti da je izuzetno konzervativna, ali istodobno u potpunosti podupire LGBTI osobe i svoj stav temelji na islamskoj tradiciji, jer neki islamski izvori spominju da je u kućanstvu proroka Muhameda živjela transrodna žena. Proroku Muhamedu transrodnost nije bio razlog za isključivanje i neprihvaćanje

Navodi kako su prošle godine također bili među rijetkim predstavnicima Hrvatske na ILGA-Europe konferenciji europskih LGBTI organizacija u Varšavi, gdje su uspostavili korisne kontakte s brojnim organizacijama iz različitih dijelova Europe. Također, nedavno su bili na konferenciji o sportu u Bruxellesu, a potaknuti tim iskustvom pripremaju nove sportske projekte za LGBTI osobe.

"Zanima li vas sudjelovanje na sličnim projektima, pratite našu Facebook stranicu gdje objavljujemo natječaje ili se javite direktno na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., završno kaže Ivan Grgurić.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.