Udruga Dugine obitelji u četvrtak se oglasila priopćenjem u kojem upozoravaju da aktualni Zakon o nasljeđivanju, kao i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nasljeđivanju o kojem je nedavno završila javna rasprava i dalje izostavlja životne partnere i njihovu djecu, kao i da je nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu izostalo sustavno usklađivanje ostalih zakona RH.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Aktualni Zakon o nasljeđivanju u članku 8., kao i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nasljeđivanju o kojem je nedavno završila javna rasprava, kao zakonske nasljednike i dalje prepoznaje samo bračne i izvanbračne drugove i njihovu djecu, bez spomena životnih partnera i partnerica, te njihove djece. Iako je Zakon o životnom partnerstvu donesen u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2014. godine s velikom podrškom narodnih zastupnika: 89 glasova za i 16 protiv, istospolni parovi se i dalje ignoriraju u novim prijedlozima Zakona i izmjenama postojećih Zakona.

Nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu izostalo je sustavno usklađivanje ostalih zakona Republike Hrvatske, a jedini svijetli primjer je Zakon o socijalnoj skrbi od prošle godine – iako je ministarstvo Nade Murganić u njega uvrstilo životne partnere i partnerice tek nakon medijskih napisa i pritiska javnosti.

Zašto životni partneri/ce ne mogu biti uključeni u zakone koji reguliraju obiteljske odnose?

U Hrvatskoj je sklopljeno preko 250 životnih partnerstava, koja uključuju parove koji su zajedno dugi niz godina, parove s djecom, parove koji planiraju djecu, a oni ne koriste samo usluge iz područja socijalne skrbi, nego proživljavaju svakodnevne situacije kao i sve druge obitelji u Hrvatskoj. Zbog čega i životni partneri i partnerice ne mogu biti uključeni u sve ostale zakone koji reguliraju obiteljske odnose?

Trenutačna situacija sa Zakonom o nasljeđivanju posljednji je primjer neuključivanja istospolnih parova i njihovih obitelji u ostale zakone Republike Hrvatske, a poruka LGBTI+ osobama koje se odluče na sklapanje životnog partnerstva jest ta da država priznaje njihovu obiteljsku zajednicu, ali samo dok je unutar svoja zakonska četiri zida.

Iako su prava životnih neformalnih životnih partnera na nasljeđivanje te prava djece nad kojom životni partner/ica ima partnersku skrb uređena Zakonom o životnom partnerstvu, njihovo izostavljanje iz Zakona o nasljeđivanju dovodi do pravne neusklađenosti i moguće pravne nesigurnosti prilikom određivanja nasljeđivanja kod formalnih ili neformalnih životnih partnera i njihove djece

S obzirom na činjenicu da u prijedlog novog Zakona o nasljeđivanju nisu uključeni životni i neformalni životni partneri, udruga Dugine obitelji reagirala je formalnim zahtjevom za izmjenu na portalu e-savjetovanje:

"Podsjećamo da u RH postoji Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola po kojem su po pitanju nasljeđivanja životni partneri, odnosno neformalni životni partneri i njihova djeca izjednačeni s bračnim, odnosno izvanbračnim drugovima i njihovom djecom. Smatramo stoga da ne postoje valjani razlozi da ova dva zakona ne budu u potpunosti usklađena. Tražimo da se u Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nasljeđivanju, u članku 8. Zakona gdje se navode zakonski nasljednici dodaju i životni partneri, neformalni životni partneri i njihova djeca. Podsjećamo da je RH u četiri godine nakon stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola sklopljeno preko 250 životnih partnerstava, a mnogi životni partneri imaju vlastitu djecu ili u skoro vrijeme planiraju postati roditelji.

Izuzetno je važno, u skladu sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije, ali i mnogim Konvencijama koje je RH potpisnica (prije svega, Konvencijom o pravima djeteta), da životni partneri, neformalni životni partneri i njihova djeca ostvaruju ista prava po pitanju nasljeđivanja kao i bračni i izvanbračni drugovi. Ovdje posebno skrećemo pažnju na mnogobrojnu djecu životnih, odnosno neformalnih životnih partnera koja u slučaju neuključivanja životnih, odnosno neformalnih životnih partnera u Zakon o nasljeđivanju mogu doživjeti ozbiljnu diskriminaciju i pravnu nesigurnost u situacijama određivanja nasljedstva. Vjerujemo da će zakonodavac uvidjeti važnost ove ispravke i doraditi konačni Zakon koji će na jednaki način tretirati sve obitelji i djecu u RH."

Pravna neusklađenost i nesigurnost

Ministarstvo pravosuđa, nadležno za Prijedlog zakona o nasljeđivanju, kratko je odgovorilo sljedeće:

"Prava životnog partnera i neformalnog životnog partnera na nasljeđivanje te prava djece nad kojom životni partner ima partnersku skrb uređena su posebnim propisom, Zakonom o životnom partnerstvu osoba istoga spola ("Narodne novine", broj 92/14.). Sukladno navedenom Zakonu životni partner je u pravu nasljeđivanja izjednačen s bračnim drugom, a djeca nad kojom ima partnersku skrb izjednačena su s njegovom djecom (članak 55.). Člankom 4. stavkom 4. istog Zakona propisano je da neformalno životno partnerstvo u području nasljeđivanja stvara iste učinke koji su priznati izvanbračnoj zajednici. Stoga nije potrebno dodatno propisivanje prava nasljeđivanja životnih partnera i neformalnih životnih partnera u Zakonu o nasljeđivanju. Iz istog razloga nije potrebno u Zakonu o nasljeđivanju propisivati da su djeca nad kojom životni partner ima partnersku skrb izjednačena u pravu nasljeđivanja s njegovom djecom."

Iako su prava životnih neformalnih životnih partnera na nasljeđivanje te prava djece nad kojom životni partner/ica ima partnersku skrb uređena Zakonom o životnom partnerstvu, njihovo izostavljanje iz Zakona o nasljeđivanju dovodi do pravne neusklađenosti i moguće pravne nesigurnosti prilikom određivanja nasljeđivanja kod formalnih ili neformalnih životnih partnera i njihove djece.

Trenutačna situacija sa Zakonom o nasljeđivanju posljednji je primjer neuključivanja istospolnih parova i njihovih obitelji u ostale zakone Republike Hrvatske, a poruka LGBTI+ osobama koje se odluče na sklapanje životnog partnerstva jest ta da država priznaje njihovu obiteljsku zajednicu, ali samo dok je unutar svoja zakonska četiri zida

Zakon o nasljeđivanju u 260 članaka šire i detaljnije uređuje pitanje nasljeđivanja od Zakona o životnom partnerstvu u kojem je nasljeđivanje navedeno u svega nekoliko članaka, koji upućuju na Zakon o nasljeđivanju. Upravo zato što Zakon o životnom partnerstvu nalaže da se životni partneri, odnosno neformalni životni partneri u pravu nasljeđivanja izjednače s bračnim, odnosno izvanbračnim drugovima, njihovo neuključivanje u Prijedlog Zakona o nasljeđivanju dodatno iznenađuje jer to predstavlja očiti primjer neusklađivanja hrvatskih zakona i propisa, a na štetu životnih i neformalnih životnih partnera i njihove djece.

Udruga Dugine obitelji poziva stoga Ministarstvo pravosuđa i Vladu RH da s ciljem učvršćivanja pravnog sustava RH uskladi ova dva zakona i svim svojim građanima, uključujući životne i neformalne životne partnere i njihovu djecu, osigura pravnu sigurnost te ista prava i obveze. Vizija udruge Dugine obitelji je društvo koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji i u udruzi vjeruju da će Ministarstvo pravosuđa i Vlada prepoznati važnost ravnopravnosti i pravne sigurnosti svih građana i građanki Republike Hrvatske.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.