Paul Makonda, guverner najnaseljenijeg grada u Tanzaniji Dar es Salaama, naredio je javnosti da vlastima prijave sve sugrađane za koje sumnjaju da su gej. Istodobno je osnovan i odbor od 17 članova koji ima zadatak nalaziti LGBT osobe na društvenim mrežama i uhititi ih.

Makonda tvrdi da je u jedan dan zaprimljeno 5763 poruka s više od 100 imena "sumnjivaca" kojih će se poseban tim "dočepati" već ovog tjedna. Napredak koji su u Tanzaniji LGBT aktivisti uspjeli postići zadnjih se godina narušava, a aktivisti bježe ili se skrivaju u vlastitim domovima u strahu da će ih policija ili sugrađani napasti.

"Ne možeš nikog zamoliti za pomoć"

Geofrey Mashala, tanzanijski LGBT aktivist s kalifornijskom adresom, upozorava da će Makondina izjava samo raspaliti duboko ukorijenjenu homofobiju: "Ako si u autobusu ili šetaš ulicom, dva-tri prolaznika mogu početi vikati: 'Hej, on je gej, on je gej.' Odjednom se tim prolaznicima može pridružiti još desetero ljudi, ili dvadeset, i počnu te napadati nasred ulice. Ne možeš učiniti ništa. Ne možeš ići na policiju. Ne možeš nikog zamoliti da ti pomogne."

Aktivisti su s javnosti podijelili i priče o nasilju nad uhićenim LGBT osobama. Tanzanijska policija redovito potiče druge zatvorenike na silovanje gejeva u pritvoru. Erin Kilbride, koordinator organizacije Front Line Defenders, otkriva da su 97,5% LGBT osoba i seksualnih radnika koje je intervjuirao seksualno napastovali ili silovali policajci u pritvoru.

Jedna je seksualna radnica izjavila da ju je policija natjerala da puže kroz kanalizaciju u gradu Mwanzi. Front Line Defendersi pomažu najugroženijim aktivistima u bijegu, no upozoravaju da se tako smanjuje podrška LGBT osobama koje ostaju.

Vlasti pretresaju domove

Homoseksualni čin u Tanzaniji kažnjava se zatvorskom kaznom u trajanju od najviše 30 godina, što je naslijeđe britanskih kolonijalnih zakona. Posljednjih godina napad na LGBT zajednicu doveo je do gašenja organizacija za ljudska prava i zabrane distribucije lubrikanata u programima za prevenciju HIV-a. Tanzanijski predsjednik John Magufuli izjavio je da "čak ni krave ne odobravaju homoseksualnost".

Mashala tvrdi kako LGBT osobe u Tanzaniji moraju biti pritajene jer bi mogle biti uhićene i ušutkane u tajnosti. Organizacija Equality Now ocijenila je Makondinu izjavu alarmantnom i poručila kako se kosi s međunarodnim zakonima o ljudskim pravima.

Posljednje vijesti iz Tanzanije više su nego alarmantne – jedan je LGBT aktivist u razgovoru za Guardian rekao kako stotine ljudi napuštaju grad jer vlasti pretresaju domove u potrazi za gej osobama, i to je nazvao "sezonom otvorenog lova na gejeve".

Tanzanijska se vlada ogradila od Makondinih izjava kazavši kako "žele pojasniti da on postupa u skladu sa svojim osobnim stavovima koji ne predstavljaju službeno mišljenje Ujedinjene Republike Tanzanije".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.