Ovog su tjedna u fokusu bile migracije – predsjednica nije željela ići u Marakeš, ali je zato imala priliku dočekati najpoznatijeg hrvatskog izbjeglicu, Ivicu Todorića. Čak i kad nema turista, aktivna je desnica u Dalmaciji – HDZ u Vrgorcu uspostavlja dobrosusjedske odnose, a u Splitu se ruše nepoćudni spomenici.

Spektakularni doček Gazde Todorića

Da se na dan izručenja Ivice Todorića u Hrvatskoj ili svijetu dogodilo nešto od presudne važnosti, domaća javnost to po svoj prilici ne bi znala jer su svi novinari svih rubrika svih medija bili strateški raspoređeni – od njegove londonske adrese do Heathrowa, zatim u zrakoplovu kojim je doletio na zagrebački aerodrom, pa sve do Remetinca. U tim satima opće histerije bili smo informirani o ama baš svemu – kako se osumnjičenik osjeća, kako se njegova jadna supruga napatila jer je godinu dana morala živjeti u Londonu, koji mu je broj sjedala i kako to tumače numerolozi, što je odjenuo, kako je spavao, ima li redovitu stolicu, je li gladan, boli li ga što itd., a potpuni informacijski klimaks doživjeli smo u prilogu o njegovu frizeru koji je zabrinuto vrtio glavom potreseno komentirajući Todorićevu frizuru. Od tuge nije ni u kameru mogao pogledati dok je tiho gutao suze. Zahvaljujući Todoriću, točno znamo što se može posuditi u zatvorskoj knjižnici, kako je opremljena teretana, u kakvoj će ćeliji biti, što smije ponijeti, kako će provoditi vrijeme u zatvoru... i pregršt drugih sitnica bez kojih jednostavno ne bismo mogli. Estradizacija izručenja slavnih optuženika kojima su do jučer tepali isti oni koji sad mlate mrtve konje (sjetimo se samo cirkusa oko Ive Sanadera) se, dakle, nastavlja, ali zato ne postaje manje degutantna. Ponajviše zbog licemjerja onih koji su, u Todorićevu slučaju, do jučer šutjeli ili ga dizali u visine jer ne živi se od novinarstva, nego od oglasa, a oglašivače se ne dira. A taj će se trend, po svemu sudeći, nastaviti i pri svim daljnjim hapšenjima i izručenjima kojih će, u to nema sumnje, biti još.

Spomenike rušim, kosti mi pucaju

Hrvatsku javnost danima zabavlja slučaj Ante Ljubičića koji se u Splitu proslavio junačkim podvigom stajući na prve crte obrane Lijepe Naše od komunističke bande koja prijeti njezinoj opstojnosti, tradiciji i suverenitetu. Naime, Ante je u četvrtak u ranim jutarnjim satima nešto malo prije pet sati srušio bistu Rade Končara koja mu je pala na nogu, zbog čega je ubrzo zatim završio na operaciji u KBC Split. Po vlastitom priznanju bio je pijan, a kasnije je rekao da se naslonio na bistu i da se zato srušila i pala njemu na nogu. Vijest se ubrzo proširila medijima i društvenim mrežama, a kako se dobar glas daleko čuje, vijest o incidentu objavili su i CNN i Guardian. Bizarna je bila i Ljubičićeva izjava: "Ne poznajem čovjeka, možda je bio odličan. Nemam ništa protiv njega osobno. Ali ne volim komuniste. Ne volim partizane, komuniste, Srbe.... To ne volim. Nisam nikad volio."
Još bizarnije je to što je, ako je vjerovati medijima, Končareva žrtva najavila tužbu protiv Grada Splita.

Marakeški nesporazum

KGK_marakes
Foto: N1

Dugo prisutne tenzije između premijera i predsjednice ovih su dana ponovno izbile na površinu zbog predsjedničine odluke o tome da neće ići u Maroko ni podržati Marakeški sporazum. Prije jedva tri mjeseca predsjednici je bilo "iznimno drago" što će sudjelovati na ovom događaju, no sad joj se čini da ne postoji globalni dogovor o migrantskom pitanju i da, iz tog razloga, ne može podržati sporazum. Problem je u tome što je čitavo pitanje Marakeškog sporazuma očigledan spin desnice jer dokument nastoji osigurati prava migranata, a ne, kako desnica tvrdi, pozvati sve na migraciju i bez pogovora ih primati. Odbijajući potpisati Marakeški sporazum, Kolinda Grabar Kitarović još jednom pokazuje kako se priklanja uz radikalne desničare poput Velimira Bujanca i Brune Esih te kako nema namjeru odgovorno i humano raditi na pitanju migranata. No, kako posljednje ankete o popularnosti političara pokazuju da joj rejting pada, moguće je da je ipak precijenila kvantitetu radikala u Hrvatskoj.

Na mladim uhljebima svijet ostaje

MilanRadomiljac
Foto: Milan Radomiljac/Facebook

U Vrgorcu, gradu svojedobno najpoznatijeg hrvatskog uhljeba Slobodana Granića koji je za fiktivno koordiniranje sportskih aktivnosti, a zapravo ispijanje kave dobio više od 720.000 kuna, i dalje se uhljebljuje punom parom. Na nedavno održanim izborima za predsjednika vrgoračke Mladeži HDZ-a pobijedio je Milan Radomiljac. Radomiljac, logično, u Vrgorcu ne živi – tri je godine studirao Pravni fakultet u Splitu, a od ove godine pohađa isti fakultet u Mostaru. Nikom, ipak, nije bilo neobično što će se o poslovima u Vrgorcu brinuti osoba koja studira u Bosni i Hercegovini, potpuno drugoj zemlji. Tajnik Mladeži Ivan Jagnjić, štoviše, objasnio je da to nije nikakav problem jer je Radomiljcu Mostar ionako "blizu kuće". Tko zna, kad su granice za mlade političare tako labilne, moguće da bi se i migranti naprosto trebali učlaniti u HDZ i da bi im sva vrata prema zapadu bila otvorena.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.