Prošla su četiri mjeseca otkako sam u torbu iz Name nagurala 22 dozvoljena kilograma i sletjela na kanadsko tlo. Pokušavam se sjetiti razloga zbog kojih sam napustila obitelj, frendove, posao, udruge u kojima sam godinama volontirala, projekte na kojima sam radila i koje sam započinjala, stan u kojem sam se gnijezdila godinu dana, auto koji sam svaki dan s guštom vozila po najljepšem gradu na svijetu, Zagrebu.

Gradu u kojem sam odrasla, koji me odgojio, naučio životnim vještinama, donio ljubav, sreću, uspjehe, padove, tugu, ljutnju, brigu, pobjede, ponos... Ne mogu se sjetiti nijednog razloga zbog kojeg sam odlučila sve to napustiti. Mislim si da je možda politika, loša ekonomija, generalna depresija koja me okruživala cijeli život, nezadovoljstvo koje vrišti iz svih medija, kriza identiteta cijele države i pojedinaca... Ali nije to. Pokušavam vratiti film u trenutak kad sam se prijavila za vizu, dobila je, rekla svima da odlazim, rješavala papirologiju, guglala grad u kojem ću provesti dobar dio svog života, itinerar, kilažu koju smijem unijeti u avion, opraštala se od obitelji, prijatelja, kolega...

Osjetila sam se zarobljenom u još zarobljenijoj državi i otišla

Nešto ne štima

Nijedan razlog mi ne dolazi u glavu. Jednostavno sam se osjetila klaustrofobično, kao da se gušim i ne mogu se izvući iz depresije koja je i na mene počela utjecati. Rekla sam si: "Idem pa što bude bude. Ne može biti gore od Hrvatske". Hrvatske koja mi je dala besplatno obrazovanje, najbolje prijatelje na svijetu, kolege koje drugi mogu samo poželjeti, more o kojem drugi mogu samo sanjati, klimu s kojom se nijedna druga ne može uspoređivati, hranu za kojom često čeznem (baranjski kulen i majoneza, falite!). Hrvatska, koja me motivirala na aktivizam jer sam još od djetinjstva shvatila da nešto ne štima, da sam ja ta koja to mogu promijeniti, potaknuti druge da mijenjaju društvo tako da nitko ne bude diskriminiran, izoliran i u manjini.

I uspijevala sam u tome kroz brojne udruge, upoznala ljude koji su još strastveniji od mene i imaju neisrcpan izvor ideja, koji su me svim snagama pokušali zaustaviti da ne napuštam državu "kad smo se baš uhodali i uspijevamo u idejama". Kako to obično biva u životu, odjednom su počele stizati ponude za posao, nove projekte s kolegama u Europi, financijski sam konačno bila stabilna i čak imala ušteđevinu, nakon godina i godina volontiranja, rada za 1000 kuna i životarenja. Ni to nije razlog emigracije.

Nije Kanada idealna ali ljudi,  za razliku od Hrvatske, ne gledaju na rasu, spol rod, spolnu orijentaciju, dob, religiju, stil odijevanja, tetovaže, porijeklo i ostale kategorije iz popisa stanovništva

Hrvatska klaustrofobija

Jednostavno sam se osjetila zarobljenom u još zarobljenijoj državi i otišla. Ne žalim ni sekunde iako me povremeno udari nostalgija i mozganje oko donošenja tako velike odluke. Kanada je zemlja mogućnosti, otvorena za ljude poput mene; ljude s idejama, strastvene, aktiviste, motivatore, pokretače, mlade, hrabre, odvažne, odlučne. A takvi su svi naši Hrvati i Hrvatice u svojim dvadesetima koji su učinili isto kao ja i zaputili se "preko bare". Takvi su i svi moji prijatelji, profesori, kolege, roditelji, sestre, susjedi i poznanici. Oni su ostali u toj Hrvatskoj koja ih ne podržava niti im priznaje zasluge za sve što svakodnevno rade.

Svi "moji" ostali su u toj Hrvatskoj koja ih ne podržava niti im priznaje zasluge za sve što svakodnevno rade

Naprotiv, ista ta država im donosi zakone koji u Kanadi niti ne dolaze na dnevni red u parlamentu jer su zastarjeli i suludi. Nije Kanada idealna. Ljudi su zatvoreni, skeptični, brzo žive, ne uživaju u hrani i piću, mijenjaju kuće i aute svakih šest mjeseci (doslovno!), oprezni su, nepovjerljivi ali istovremeno srdačni i spremni pomoći bilo kome. Za razliku od Hrvatske, ne gledaju na rasu, spol rod, spolnu orijentaciju, dob, religiju, stil odijevanja, tetovaže, porijeklo i ostale kategorije iz popisa stanovništva. Upravo zato je ovo zemlja za mene; zemlja u kojoj mogu biti isto što sam bila u Hrvatskoj, samo dostojanstvena, cijenjena i jednaka.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.