Image

 Policajci su utvrdili identitet četvorice mladića koji su navodno na Zagreb Prideu napali i opljačkali trojicu državljana Kosova, a identitet petog napadača još nije poznat.

U policiju su privedena dvojica mladića u dobi od 17 i 18 godina, koji su nakon završene obrade uz kaznenu prijavu za razbojništvo, ocijenjeno uz to i kao zločin iz mržnje, sprovedeni dežurnom istražnom sucu Županijskoga suda. Za dvojicom napadača u dobi od 17 i 18 godina istražitelji i dalje intenzivno tragaju.

Petorica mladih nasilnika su tijekom Zagreb Pridea, 28. lipnja, zaskočili trojicu državljana Kosova, a nakon batinanja ukrali su im novac i dokumente. Isti su dan napadnuti poznati hrvatski aktivisti Kristijan Grđan i Sanja Juras iz udruga Iskorak i Kontra, no njihovi napadači još nisu identificirani. Policajci su i napad na aktiviste ocijenili kao zločin iz mržnje.

No, Marko Jurčić iz organizacijskog odbora Zagreb Pridea optužio je danas zagrebačku policiju da su neosnovano cijelu noć u Prvoj policijskoj postaji na Zrinjevcu držali dvojicu 25-godišnjaka s Kosova, koji su došli u Zagreb kako bi prepoznali napadače.

- Dečki su u četvrtak bili u središtu Kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici gdje su prepoznali dvojicu napadača. No, oko 22 sata ponovno su me nazvali i rekli da ih dovedem u Prvu policijsku postaju. Nisu ih pustili cijelu noć, a rekli su da ih drže unutra jer tako pomažu istrazi - rekao je Jurčić.

Ustvrdio je da 25-godišnjaci bez policijske pratnje nisu mogli otići ni po hranu.

'Držali ih u policiji bez obrazloženja’
- Državljani Kosova nisu bili uhićeni i nisu ih smjeli držati u postaji cijelu noć bez valjanog obrazloženja. Prekršili su Kazneni zakon i njihovo pravo na slobodu - izjavila je odvjetnica Lidija Horvat koja je došla u postaju po njih te su ih odmah pustili na slobodu.

Od policije do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor zbog čega su dvojica 25-godišnjaka bila zadržana. Jurčić, koji tvrdi da su sudionici Zagreb Pridea iz Kosova u policijskoj stanici zadržani čak 14 sati, je naglasio da su razočarani i kvalifikacijom napada na sudionikepovorke. Naime, u organizacijskom odboru ovogodišnjeg Zagreb Pridea smatraju da je napadače, osim za razbojništvo,kako ih tereti policija, trebalo teretiti i za nasilje.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.