Image

Homoseksualce Roberta Janusa (19) i njegova prijatelja iz Austrije u nedjelju ujutro su, uz psovke i batine, iz Tvornice izbacili redari zato što su se bili poljubili.

Incident se dogodio na plesnom podiju oko ponoći, a sve se, kaže Robert, odvijalo vrlo brzo. 

'Prijatelj i ja plesali smo i dobro se zabavljali. Kad smo se poljubili, netko mi je prišao sleđa, gurnuo me i udario šakom. Nisam se ni snašao, a on mi je već bio zavrnuo ruke na leđima i gurao me prema izlazu. Sve mi je vrijeme psovao mater i govorio da si dečka ljubim mami na grobu', ispričao je za Jutarnji list Robert Janus, još u šoku zbog napada.

Nitko od gostiju koji su se ondje bili zatekli nije reagirao, a i njegova su prijatelja nekoliko puta udarili po tijelu, dodaje Robert. Iako u gužvi nije uspio prepoznati napadača, sumnja da je riječ upravo o redarima zato što je na izlazu jedan od njih pitao izbacuju li ga zato što je pijan.

Ovaj koji me držao rekao je da nisam pijan, nego da sam pederčina. I to je razlog zbog kojeg su nas izbacili. A mi smo uredno platili kartu i nismo nikomu pravili probleme', ogorčeno govori Robert koji razmišlja i o tužbi protiv osobe koja ga je napala.

Napad na Roberta osudila je LGBTIQ koordinacija za zaštitu i promicanje prava seksualnih manjina. Najavili su da će o događaju iz Tvornice izvijestiti domaće i međunarodne institucije i organizacije za ljudska prava, napose OESS, Human Rights Watch, Amnesty Int. i Europski parlament.

LGBTIQ koordinacija Hrvatske će i sama poduzeti i daljnje akcije kako bi se razotkrili i spriječili svi daljnji pokušaji ograničavanja kretanja i slobodnog izražavanja seksualnog identiteta.

Pozvali su sve lezbijke, gayeve, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe na solidarnost u borbi protiv netrpeljivosti prema seksualnim manjinama te da ih o svim incidentnim slučajevima obavijeste.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.