Nepravomoćnom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu dvojica okrivljenika proglašeni su krivima za "kazneno djelo nasilničkog ponašanja u svezi sa zločinom iz mržnje s osnova spolne orijentacije", koje su počinili ispred popularnog zagrebačkog kluba Sirup, u noći na 1. studenog 2010. godine protiv dvojce mladića, posjetitelja tog kluba, te ih tako "doveli u ponižavajući položaj".

Iako je Državno odvjetništvo tražilo bezuvjetne zatvorske kazne, prvookrivljenom je šestomjesečna  zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 60 dana, te je danas, nakon tromjesečnog pritvora, pušten na slobodu. Drugookrivljeni je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od 6 mjeseci, s rokom kušnje od tri godine.

Odvjetnica Ana Bandalo, koja zastupa dvojicu oštećenih koji su se obratili Centru za LGBT ravnopravnost, pokrenut će i postupak radi naknade štete.

"Iako žalimo što okrivljenici nisu osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne, mi, LGBT osobe, osnivači/ce Centra za LGBT ravnopravnost,  nadamo se da je presuda dovoljno jasna poruka javnosti i drugim homofobima i šovinistima da su diskriminacija, zločini iz mržnje i nasilničko ponašanje protiv LGBT osoba  apsolutno nedopustivi. Nadamo se da će  Državno odvjetništvo uložiti žalbu na presudu i ustrajati u tome da počinitelji budu osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne", stoji u priopćenju Centra za LGBT ravnopravnost.

Također pozivaju građane da prijavljuju ovakve slučajeve nasilja i diskriminacije: "Istinsko vrijeme nulte stope tolerancije za homofobiju i transfobiju započinje onda kad sami/e odlučimo koristiti svoja prava u obrani našeg dostojanstva i integriteta", istaknuli su. Važno je napomenuti da ovakvi kazneni postupci mogu biti tajni, što znači da će identitet oštećenih LGBT osoba i sve što kažu biti zaštićeno kao tajna u kaznenom postupku. Osim toga, Centar za LGBT ravnopravnost  nudi pravno zastupanje o svom trošku.

(Foto: Večernji list)

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.