kjnKasha Jacqueline Nabagesera, osnivačica pokreta za gej prava u Ugandi, u kojoj je homoseksualnost zakonom zabranjena, dobitnica je iznimno značajne međunarodne nagrade za svoj rad.

Zaklada Martin Ennals Foundation nagradila je u Ženevi Nabageseru svojom godišnjom nagradom koja vrijedi oko 20.000 švicarskih franaka, za doprinos ljudskim pravima. "Ona je iznimno hrabra žena koja se bori u po život opasnim situacijama za ljudsko dostojanstvo, prava gejeva i marginaliziranih Afrikanaca", stoji u priopćenju Zaklade.

Prije tri mjeseca ubijen je David Kito, još jedan gej i borac za ljudska prava u Ugandi, zemlji u kojoj je trenutno na dnevnom redu izmjena zakona o homoseksualcima. Naime, raspravlja se o tome treba li gejeve doživotno držati u zatvoru ili ih odmah pogubiti.

Nabagesera, osnivačica i izvršna direktorica organizacije Freedom and Roam Uganda, pojavljuje se ponekad u eteru jedne ugandske radio-postaje i govori o homofobiji, a često je bila fizički napadana zbog svojih izjava i pojavljivanja u javnosti.

Dobitnica ove prestižne nagrade živi život pun rizika i ne odustaje od svoje borbe.



Povijest i značaj nagrade
Martin Ennals, čije ime nosi ova prestižna nagrada, bio je britanski aktivist i žestoki borac za ljudska prava.

The Martin Ennals Award for Human Rights Defenders, kako glasi puni naziv nagrade, dodjeljuje se jednom godišnje, od 1993. onim osobama koje su uložile izuzetne napore u borbi za ljudska prava. Nagradom su zaštićeni svi borci za ljudska prava diljem svijeta, uglavnom u svojim zemljama. Ovo je jedinstvena karakteristika ove nagrade jer nijedna druga nagrada ovog tipa ne štiti svoje dobitnike od mogućih napada na život i tijelo.

Pobjednici se svake godine biraju u Ženevi, svjetskom centru ljudskih prava, od strane žirija koji čini deset najjačih svjetskih organizacija ovog tipa - Amnesty International, Human Rights Watch, Frontline, International Commission of Jurists itd.

Nagrada Martin Ennals smatra se najvećom nagradom koju neka osoba, koja se bavi ljudskim pravima, može osvojiti. Ona se vrlo često naziva i Nobelom za ljudska prava ili svjetskom nagradom za ljudska prava.

Svi dosadašnji dobitnici nagrade:
2010.: Muhannad Al-Hassani (Sirija)
2009.: Emad Baghi (Iran)
2008.: Mutabar Tadjibaeva (Uzbekistan)
2007.: Rajan Hoole, Kopalasingham Sritharan (Šri Lanka) i Pierre Claver Mbonimpa (Burundi)
2006.: Akbar Ganji (Iran) and Arnold Tsunga (Zimbabve)
2005.: Aktham Naisse (Sirija)
2004.: Lida Yusupova (Rusija)
2003.: Alirio Uribe Muñoz (Kolumbija)
2002.: Jacqueline Moudeina (Čad)
2001.: Peace Brigades International (Kolumbija)
2000.: Immaculée Birhaheka (DR Kongo)
1999.: Nataša Kandić (Jugoslavija)
1998.: Dr. Eyad El Sarraj (Palestina)
1997.: Biskup Samuel Ruiz Garcia (Meksiko)
1996.: Clement Nwankwo (Nigerija)
1995.: Asma Jahangir (Pakistan)
1994.: Harry Wu (Kina)

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.