Noxolo Nogwaza Iz Južne Afrike napokon stižu dobre vijesti. Naime, političko vodstvo ove afričke države odlučilo je oformiti kabinet koji će se baviti problematikom nasilja nad LGBT osobama., a inicijativa je odgovor na nedavno brutalno ubojstvo još jedne lezbijke.

Deklarirana lezbijka Noxolo Nogwaza brutalno je silovana i ubijena na Uskrsno jutro. Borci za ljudska prava opisali su napad kao "zločin iz mržnje" počinjen zbog Nogwazine seksualne orijentacije.

Novi kabinet organiziran je kao odgovor na kampanju protiv korektivnih silovanja, o kojoj smo već pisale. Članovi grupe protiv silovanja "Luleki Sizwe" održali su sastanak s vladinim službenicima gdje su komentirali i analizirali masovni međunarodni odaziv na peticiju za zaustavljanje korektivnog silovanja.



"Razgovor o formiranju time za suzbijanje korektivnih silovanja i napada na LGBT osobe, održan je u Parlamentu u utorak, 3. svibnja ", izjavio je Vladin glasnogovornik Tlali Tlali.

Nastavio je s objašnjenjem djelatnosti novog kabineta. "On će uključivati šest predstavnika iz područja prava, policije i socijalnog razvoja te šest predstavnika LGBTI zajednice. Tim će biti zadužen za stvaranje zakonodavnog intervencijskog plana, razvoja strategije osvještavanja javnosti i izgradnju skloništa za LGBTI osobe."

LGBT udruge i udruge za ljudska prava pozdravile su odluku Vlade, iako su neki ostali oprezni. "Ovo samo pokazuje da je Vlada spremna surađivati s gej zajednicom, ali mi se i dalje nastavljamo boriti za naša prava sve dok se ne prestanu s ubijanjima", izjavila je Ndumie Funda iz grupe "Luleki Sizwe".

Mnogi su rekli kako je Vlada već odavno trebala poduzeti ovakve mjere. Homofobija, transfobija i silovanja ostaju i dalje uobičajena pojava Južne Afrike, unatoč zakonima koji zabranjuju diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i odobravaju istospolni brak.

Bez obzira na pozitivne trendove južnoafričkih vlasti, i dalje se prijavljuje velik broj korektivnih silovanja i nasilja nad lezbijkama.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.