ugandaIIAmerička vlada prihvatila je novi zakon kojim se ukida financijska pomoć homofobnim zemljama.

Homoseksualni predstavnik Demokrata Barney Frank predložio je Financijskom odboru Sjedinjenih država novi zakon kojim bi se uvela znatno drugačija mjera financijskog potpomaganja nerazvijenih zemalja.

“Odbor potiče Državnu blagajnu da natjera sve vlade, koje trenutno primaju pomoć od multilateralnih institucija za razvoj, da prekinu kršiti ljudska prava. Pod ovime se, među ostalim, smatra pravo na izbor religije i progon zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta. U suprotnom, više neće primati financijsku pomoć”, stoji u prijedlogu novog zakona.

Pri izradi novog zakona, Frank se referiraro na Ugandu kao zemlju koja istovremeno vrši progon homoseksualaca i prima pomoć SAD-a. Advocate prenosi kako je prijedlog zakona naišao na gotovo jednoglasnu podršku.

EU slijedi stope SAD-a?
Član Odjela za vanjsku politiku i ljudska prava EU dr. Charles Tannock smatra da bi Unija trebala uvesti isti zakon.

“Financijska pomoć afričkim zemljama mora biti recipročna pošitvanju ljudskih prava na tom kontitentu”, objašnjava Tannock.

Uganda je jedna od mnogih afričkih zemalja u kojoj je homoseksualnost zločin. U Sudanu i Somaliji homoseksualne osobe kažnjavaju se smrtnom kaznom.

Ugandski parlament ovih dana raspravlja o ukidanju smrtne kazne za osobe homoseksualne orijentacije.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.