marriage5Istospolni parovi koji su rekli "da" civilnom partnerstvu dvostruko se rjeđe razvode od heteroseksualnih parova u brakovima, pokazalo je istraživanje britanskog Državnog zavoda za statistiku.


Zakon koji je omogućio civilno partnerstvo istospolnim parovima donesen je u Velikoj Britaniji 2005. godine, uz potporu laburista. Od izglasavanja zakona do danas sklopljeno je 42.778 istospolnih zajednica – četverostruko više od 11.000, kolika je bila procjena tadašnje vlasti.

Prema podacima britanskog Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2005. do 2010. godine razvrgnuto je 5,5.% heteroseksualnih brakova i samo 2,5% istospolnih civilnih zajednica.

Ovakve brojke zasigurno će pridonijeti i rastućem trendu podrške istospolnim brakovima u toj zemlji među mladima u dobi između 18 i 29 godina. Čak 60% žena i 45% muškaraca daje svoj glas za ozakonjenje gej brakova.

U ožujku ove godine krenuli su formalni pregovori o povećanju građanskih prava istospolnim parovima, te je predstavljen plan i o konačnom uvođenju prava na brak prije 2015. godine.

"Donošenje zakona o civilnom partnerstvu bio je dobar prvi korak – ali ova stranka odbacuje predrasude i diskriminaciju u bilo kojem obliku. Uskraćivanje mogućnosti jednoj grupi ljudi dok druga grupa uživa u blagodatima istih je diskriminacija i nepravda", izjavila je liberalna demokratkinja Lynne Featherstone u nedavnom intervjuu za Daily Mail.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.