Prvo UN-ovo izvješće o ljudskim pravima lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba sadrži nimalo optimistične podatke. U njemu se detaljno navodi kako su stvarna ili pretpostavljena spolna orijentacija ili rodni identitet razlozi umorstvima, zločinima iz mržnje, mučenjima, zatvaranjima, kriminalizaciji i diskriminaciji na radnome mjestu, u zdravstvenoj skrbi ili obrazovnim ustanovama.

U izvješću koje je jučer objavio UN-ov ured Visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) u Ženevi navodi se kako je riječ o "modelu kršenja ljudskih prava koje zahtijeva reakciju". Upozorava se i kako vlade raznih država često zanemaruju nasilje i diskriminaciju bazirane na spolnoj orijentaciji i rodnom identitetu te ga ne shvaćaju dovoljno ozbiljno. Štoviše, nasilje prema LGBT osobama naročito je okrutno i brutalno u usporedbi s drugim zločinima koje motivira različitost.

Lezbijke i transrodne žene najizloženije nasilju

Homofobično i transfobično nasilje zabilježeno je u svim dijelovima svijeta, i to u opsegu od umorstava, otmica, napada i silovanja do psiholoških prijetnji i proizvoljnih lišavanja slobode. LGBT osobe su često mete organiziranog zlostavljanja od strane religijskih ekstremista, paravojnih skupina, neonacista, ekstremnih nacionalista i drugih, kao i nasilja u obiteljima i zajednicama, a najranjivije skupine su lezbijke i transrodne žene.

Naglašava se i kako se nasilje i diskriminacija često ne prijavljuju jer žrtve ne vjeruju policiji, boje se odmazde ili se ne žele izjasniti kao LGBT osobe.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Navi Pillay, pozvala je države na ukidanje zakona koji kriminaliziraju homoseksualnost, ukinu smrtne kazne za djela koja uključuju sporazumne seksualne odnose, ujednače zakonsku dob stupanja u spolne odnose za heteroseksualne i homoseksualne osobe te donesu opsežne antidiskriminacijske zakone.

Važnost kampanja i edukacije

Istospolni odnosi protuzakoniti su u 76 zemalja svijeta, a u najmanje njih pet – Iranu, Mauritaniji, Saudijskoj Arabiji, Sudanu i Jemenu – kažnjavaju se smrću.

Pillay je također naglasila kako se ljude koji su uspjeli pobjeći jer im se sudi zbog spolne orijentacije ili rodnog identiteta ne bi smjeli vraćati u zemlje gdje bi im bili ugroženi životi ili sloboda. Jednako tako, protiv homofobije se valja boriti i javnim informacijskim kampanjama, naročito u školama. Treba educirati i policiju te sva tijela koja provode zakon kako bi se LGBT osobe tretirale na odgovarajuć i nepristran način.

Charles Radcliffe, glasnogovornik OHCHR-a, za UN Radio je izjavio kako je "jedna od stvari koje smo zapazili zakonodavstvo koje odražava homofobiju i time je u društvima čini legitimnom. Ako država tretira ljude kao građane drugog reda ili, još gore, kao kriminalce, onda svoje državljane poziva da učine potpuno istu stvar."

Dodao je i kako sve zemlje-članice UN-a u skladu s međunarodnim zakonima o ljudskim pravima imaju obvezu dekriminalizirati homoseksualnost.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.