Ilustracija: RTV SloPolemici oko novog Obiteljskog zakona u Sloveniji ne nazire se kraj. Nedavno provedena anketa na reprezentativnom uzorku pokazuje da bi nešto više od 40 posto građana podržalo zakon.

Među Slovencima i Slovenkama provedena je telefonska anketa na temu referenduma o Obiteljskom zakonu. Polovica ispitanika izišla bi na referendum, dok trećina ne bi dala svoj glas. Oko 44 posto ispitanika koji bi izašli na glasovanje zaokružilo bi "da" za usvajanje novog zakona, 36 posto "ne", a petina je zasad neodlučna.

Anketu je nad 914 osoba proveo Fakultet za primijenjene društvene znanosti između 9. i 11. siječnja, prenosi RTV Slo.

Ono oko čega se lome koplja je zakonska odredba prema kojoj bi jedan partner u višegodišnjoj istospolnoj zajednici mogao usvojiti dijete svog partnera iz njegove ranije heteroseksualne veze. Uz to, nakon partnerove smrti imao bi i pravo nasljeđivanja, kako je to slučaj u braku i u izvanbračnim heteroseksualnim zajednicama.

Vlada je tvrdila da se tako ukida diskriminacija istospolnih zajednica i zakonsko uređenje usklađuje s ustavom i životnom realnošću. Prema najsvježijim podacima, u Sloveniji postoji oko stotinu istospolnih zajednica u kojima žive i djeca jednog od partnera.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.