Foto: 123people.atU susjednoj Srbiji od 1. siječnja 2012. godine promjena spola iz medicinskih razloga spada pod dio prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Prva takva operacija o trošku države izvršena je u utorak, a posrijedi je muškarac koji je službeno postao žena.

Operaciju su uživo pratila i dva liječnika iz inozemstva, i to zato kako bi što bolje savladali tehnike koje primjenjuju srpski kirurzi, inače vodeći u svijetu, s najboljim rezultatima.

Prof. dr. Dušan Stanojević, ravnatelj klinike "Narodni front" i liječnik koji je obavio operaciju, kazao je za "Blic" da se pacijentica nakon višesatne operacije osjeća te da je smještena na bolničkom odjelu namijenjenom za te svrhe.

Inače, na takvu operaciju u Srbiji čeka oko 200 osoba, s tim što će u naredne dvije-tri godine biti spremno oko 50 pacijenata kojima će država platiti sve troškove.

Autentična ženska spolna obilježja
"Ono što je jako bitno jest da kad napravimo ženske spolne organe, oni su autentični su i ne razlikuju se od pravih. Žene mogu imati uredne seksualne odnose, a ono što je još zanimljivije jest to da orgazme dostižu u 100 posto slučajeva, što nije slučaj sa ženama kojima je to priroda podarila. Što se tiče muškarca, problem je veličina, ali većina je zadovoljna samim time što imaju muški spolni organ", ističe prof. dr Stanojević.

U posljednja dva desetljeća, koliko se u Srbiji obavljaju operacije promjene spola, tom složenom zahvatu podvrglo se stotinjak stranih državljana i više od 150 građana Srbije. Godišnje Beograd iz tog razloga posjeti najmanje 15 – 20 pacijenata, pretežno iz zapadne Europe i SAD-a, i desetak s područja bivše Jugoslavije. Velik dio razloga jest i to što je cijena promjene spola u Srbiji nekoliko puta manja od svjetskih standarda i kreće se do 3000 eura.

Na operacije idu sve mlađi
Promjeni spola u posljednje vrijeme pribjegava sve mlađa populacija, između 18 i 30 godina. Ranijih godina bilo je više osoba koje su iz muškog prelazile u ženski spol, ali je danas je situacija potpuno izjednačena.

Prva faza promjene spola je su odlasci psihijatru, što može potrajati i nekoliko godina. Pacijent zatim počinje s hormonskom terapijom, nakon čega slijedi operacija promjene spola.

Na 100.000 stanovnika spol promijene dvije do četiri osobe. To su podaci iz svijeta koji vrijede i za Srbiju. U svijetu je prva operacija promjene spola izvedena 1950. godine, a u Srbiji 1989. godine. Obavio ju je prof. dr Sava Perović, začetnik te grane medicine u Srbiji.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.