Foto: avmag.gr

Nekoliko tisuća ljudi sudjelovalo je u prvoj Povorci ponosa na Cipru ovog vikenda, prenose novinske agencije. Kako tvrde organizatori, odaziv je bio mnogo veći no što su inicijalno očekivali te su se tako opravdale početne najave udruge Accept LGBT Cyprus da je ciparsko društvo krenulo naprijed dok zakonodavstvo zaostaje.

Naime, Cipar je tek 1998. dekriminalizirao homoseksualnost i to nakon što je veteran aktivist Alecos Modinos, također prisutan na povorci, podigao tužbu 1990. na Europskom sudu za ljudska prava. Taj je zakon na Cipru ostao na snazi još iz vremena britanske kolonijalne uprave. "Nadamo se da će Cipar postati zemlja Europske unije koja poštuje prava ne samo deklarativno, već i u djelima", poručio je Modinos.


Foto: avmag.gr

Aktivisti traže da vlada uvede zakon o registriranom partnerstvu te tvrde da se od ukidanja anakronog zakona nije mnogo toga promijenilo u provedbi LGBT prava.

Da povorka ne prođe samo u znaku zahtjeva za jednakošću, pobrinula se manja skupina pravoslavnih prosvjednika (njih oko 200) koji su inscenirali paralelni protuprosvjed. Povorku su nazvali "sramotnom", a došlo je i do okršaja kada su pokušali probiti policijski kordon. Pravoslavna crkva na Cipru već je prije povorke dala do znanja svoj nepomirljivi stav da homoseksualnost nije "normalan vid života".

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.