Foto: bratislavaguide.com

Parlament je u Slovačkoj jučer izglasao amandman ustava prema kojem se brak definira kao zajednica muškarca i žene. Među 150 zastupnika u parlamentu, za amandman je glasala komotna većina od 102 zastupnika dok ih je tek 18 bilo protiv, izvještavaju novinske agencije.

Da bi se izglasala ustavna promjena, potreban je bio glas dvije trećine zastupnika. Prijedlog ustavne promjene podržali su i premijer Roberto Fico, socijaldemokrat, te opozicija kršćanskih demokrata.

Sadržajno, ustavna promjena ne donosi nikakvu novu regulativu budući da je brak već otprije u zakonu bio definiran kao zajednica muškarca i žene. Međutim, tu ne prestaju sličnosti s domaćom situacijom budući da su strani mediji vijest mahom popratili s podatkom da se više od 70 posto stanovništva u Slovačkoj (5,4 milijuna) izjašnjavaju kao katolici. Nadalje, podsjećaju da se u Hrvatskoj prošle godine ustavno potvrdila ista stavka o statusu braka slijedom referenduma, uz napomenu da se u najmlađoj članici Unije sprema Zakon o životnom partnerstvu dok Slovačka u svom zakonodavstvu zasad nema predviđenu nikakvu formu partnerstva za istospolne parove.

Zanimljivo, prema anketama iz 2012., skoro polovina stanovništva Slovačke (47 posto) podržava registrirane istospolne zajednice, dok se 38 posto njih protivi.

Iz udruge Queer Leaders Forum poručili su kako je "skandalozno da je socijaldemokratska stranka Smer podržala prijedlog te da se odupire tendencijama u EU-u koje ide prema ravnopravnosti različitih tipova obitelji". Prvi politički komentari navode da se radi o populističkom potezu premijera nakon što nije uspio osvojiti predsjednički mandat u ožujku.

Usporedbe radi, susjedna Češka Republika uvela je registrirano partnerstvo 2006. godine.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.