Foto: Wikimedia Commons

U roku jednog dana, otkad je i službeno na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu, podnesen je i prvi zahtjev za takvu vrstu zajednice, piše Večernji list. U Hrvatskoj prvi će partneri postati dvojica muškaraca u Istri, vjerojatno sredinom rujna.

Kako objašnjava Asja Ettinger iz Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba, kao i kod sklapanja braka, vrijeme od podnošenja zahtjeva, pa do samog čina, 30 je do 40 dana. Međutim, dodaje, taj će se period čekanja moći skratiti, a partneri će moći odabrati i dvoranu.

"Zahtjevi se u Zagrebu mogu predati samo u područnom Gradskom uredu za opću upravu na Črnomercu", objasnila je Ettinger te pojasnila da problema u sklapanju partnerstva, što se tiče matičara, neće biti. Oni, iako najmlađi ima 37 godina, rado će i fotografirati ceremoniju za koju je pripremljen i poseban tekst. U pojedinim matičnim uredima još nedostaju obrasci za prijavu sklapanja partnerstva te cjenici, no i to će se uskoro riješiti donošenjem dvaju podzakonskih akta. A upita za sklapanje partnerstva ima sve više, i u Zagrebu, ali i u ostalim gradovima.

Stižu parovi iz inozemstva

Asja Ettinger dodala je kako se u Zagrebu prvi zahtjevi očekuju već sljedećeg tjedna, a neslužbeno se doznaje da će prva partnerstva u Hrvatskoj sklopiti i homoseksualni parovi koji dolaze iz regije.
Naime, hrvatski Zakon o životnom partnerstvu jedan je od liberalnijih u Europi te sva prava koja proizlaze iz zakona uživaju i strani parovi, državljani članica EU-a, koji se odluče u Hrvatskoj sklopiti životno partnerstvo.

Tako bi, primjerice, gej par iz Poljske, u kojoj nema životnog partnerstva, mogao doći u Hrvatsku, naći posao, upisati studij ili otvoriti biznis te sklopiti životno partnerstvo te dobiti sva prava koja ima i hrvatski istospolni par. Ako požele iz Hrvatske otići u neku drugu državu članicu EU-a, a koja ima zakon o životnom partnerstvu, priznat će im se status životnih partnera koji su sklopili u Hrvatskoj zajedno sa svim pravima koja su tim statusom dobili.

"Posebnost zakona je u tome što smo mi, poštujući načelo EU-a o slobodi kretanja, dopustili da se kod nas registriraju svi državljani EU-a, a ne samo oni partneri od kojih je jedan Hrvat. A to u ovom trenutku nemaju sve zemlje u kojima je sklapanje partnerstva dopušteno", objašnjava pravni stručnjak za Večernji list.

Stranci koji nisu iz EU-a, a koji u Hrvatskoj sklope partnerstvo prema zakonu će se tretirati kao i drugi bračni parovi iz takvih zemalja. Neće imati pravo na mirovinu preko partnera, porezne olakšice, zdravstveno i ostalo jer su stranci, ali dok su u RH, na njih će se odnositi oni dijelovi zakona koji uređuju njihove osobne odnose.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.