Vojska spasa međunarodna je metodistička organizacija, najpoznatija po svom karitativnom radu u brojnim bolnicama, zatvorima, javnim kuhinjama. Pri osnivanju 1865. nazvana je Kršćanska misija, a od 1878. nosi današnje ime.

U organizaciji, ustrojem po vojnom modelu (na čelu je general), zalažu se za ćudoredan kršćanski život. Prisutni su u više od sto zemalja u svijetu, a broj pripadnika procjenjuje se na oko dva milijuna.

No ta se ista organizacija, prema dokumentima koje otkriva Queerty, ne odnosi baš jednako prema svim manjinama. Još je 2012. izbio skandal kad je Andrew Craibe, koji je vodio odnose s javnošću za Vojsku spasa u Australiji, poručio da bi gej osobe možda valjalo "usmrtiti". Vojska spasa tada je odmah izdala priopćenje da individualni stavovi ne odražavaju stav cijele organizacije.

Za odlazak na gej vjenčanje – sankcije

No novi, interni dokument koji su izišli u javnost pokazuje da Vojska spasa i dalje održava dvostruke standarde. Jedan se primjenjuje za javnu komunikaciju, a drugi je za internu uporabu.

Službeno, Vojska spasa ne smatra da je homoseksualnost grijeh, odbacuje optužbe o diskriminaciji na temelju spolne orijentacije i u svoje redove prihvaća sve ljude. No u internom dokumentu koji potpisuje časnik Paul Seiler, a koji je upućen u Michigan, Wisconsin, Minnesotu, Sjevernu i Južnu Dakotu, Nebrasku, Kansas, Missouri, Illinois, Iowu i Indianu, stoje malo drugačije intonirani naputci.

Za početak, stoji da uloga vođe podrazumijeva strogo prianjanje uz vjerska uvjerenja. A istospolni odnos nije kompatibilan s tim uvjerenjima. Nadalje, navodi se da je časnicima zabranjeno, u bilo kojem službenom svojstvu, prisustvovati gej vjenčanju. A ako bi neki časnik baš htio prisustvovati takvoj ceremoniji, ne smije biti u uniformi. U slučaju da se odluči na takav prijestup internog pravilnika, predviđene su sankcije, među kojima je i otpuštanje iz službe.

Ovim se otkrićem ne napadaju vjerska uvjerenja Vojske spasa, već se upućuje na dvostruke standarde. Naime, službena verzija eksplicitno isključuje diskriminaciju, dok interni dokumenti potvrđuju suprotno. Primjerice, ranije ove godine, otpuštena je jedna zaposlenica Vojske spasa u Švicarskoj jer je održavala vezu s jednom od vanjskih suradnica.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.