Irski ministar zdravstva Leo Varadkar odlučio se autati u emisiji Miriam O’Callaghan na RTÉ Radio 1, i to na svoj 36. rođendan. Napravio je to kako ljudi ne bi mislili da ima skrivene namjere oko nadolazećeg referenduma o bračnoj jednakosti, koji će se u svibnju održati u Irskoj.

"Ja sam gej, nije to neka tajna, ali ni nešto što svatko zna o meni i dosad nisam javno o tome govorio", rekao je ministar Varadkar na irskom radiju.

"To nije nešto što me definira, baš kao ni to što sam političar poluindijac ili doktor političar ili gej političar. To je samo dio onoga što ja jesam, dio mog karaktera", rekao je.

"Želim biti ravnopravan građanin u svojoj zemlji"

Izjavio je to u razgovoru koji je obuhvatio širok raspon tema, od njegova indijskog porijekla, pa do napuštanja politike nakon idućih 15 godina. Varadkar je rekao kako želi da svima bude sasvim jasno kako nema nikakve skrivene namjere vezano uz izlazak na referendum o istospolnom braku koji će se u svibnju održati u Irskoj, javlja Irish Times.

"Stiže nam referendum o bračnoj jednakosti i samo želim biti iskren prema ljudima. Želim reći kako bi mi osobno bilo drago da se na referendumu izglasa bračna jednakost, jer želim biti ravnopravan građanin u svojoj zemlji, u kojoj sam i član vlade, a ovog trenutka to nije tako", rekao je u emisiji koja je održana baš na njegov 36. rođendan.

Usprkos aktualnoj krizi s pretrpanim bolnicama diljem Irske, ministar je naglasio kako ovim javnim autanjem nije želio skrenuti pažnju javnosti s tih problema koji politički utječu na vladu, nego je želio razjasniti osobni stav prije nekih odluka koje će ta vlada donijeti.

Odluke će donositi u skladu s općim interesima

"Postoje i politički razlozi za to. Sada sam ministar zdravstva i stižu nam neke odluke, koje nisu u potpunosti moje vlastite, no bit ću u njih uključen", dodao je govoreći o zakonima o surogat-majčinstvu i raspravi oko darivanja krvi gej i biseksualnih muškaraca.

"Želim da ljudima bude jasno kako ću, bez obzira kakve odluke budu donesene, odlučiti na temelju onoga što smatram dobrim za opći interes i na temelju vlastite savjesti, neću dozvoliti da na njih utječe moje porijeklo ili seksualna orijentacija", rekao je Varadkar.

Pojasnio je i kako se za javno autanje odlučio zbog "osobnih razloga", jer iako se sad osjeća ugodno govoreći o tome što nije uvijek bio slučaj.

"To za mene više nije neka velika stvar, nadam se da nije ni drugima, ne bi trebala biti", poručio je Varadkar.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.