Jedna od najvećih svjetskih mreža za online upoznavanje gej, biseksualnih i trans* osoba PlanetRomeo najavljuje kako će na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) 17. svibnja objaviti Indeks gej sreće - Gay Happiness Index (GHI), svojevrsnu top-ljestvicu stupnja "gej sreće" po zemljama, piše LGBT weekly. No, suprotno od naziva indeksa, situacija je sve samo ne – sretna.

Poznata je činjenica kako se u trećini zemalja na svijetu homoseksualnost i dalje tretira kao zločin, a u sedam zemalja se kažnjava i smrću. Gay Happiness Index donosi puno više informacija i prvi put imamo uvid u životno okruženje gejeva, kako se osjećaju i kako se prema njima odnose u pojedinim zemljama.

Četiri milijuna gejeva pretučeno, njih 41 milijun želi napustiti svoju domovinu

GHI je rezultat globalnog istraživanja u kojem je sudjelovalo 115.000 gej muškaraca iz 127 zemalja, uključujući i Hrvatsku, a provedeno je u suradnji s njemačkim Sveučilištem Mainz.

"Sve dosad nije bilo moguće na globalnoj razini direktno ispitati gej muškarce o njihovom privatnom životu. No, zahvaljujući rasprostranjenosti interneta i platformi za upoznavanje poput naše to sad možemo promijeniti", izjavio je osnivač i izvršni direktor PlanetRomea, Jens Schmidt.

Gej muškarci su svugdje manjina. Pod pretpostavkom kako predstavljaju 2,5 posto ukupne populacije na svijetu ih je najmanje 175 milijuna. Stoga su rezultati provedenog istraživanja doista šokantni: četiri milijuna gejeva bili su žrtve ozbiljnog fizičkog nasilja u 2014., njih 13 milijuna je izbačeno iz obiteljskog doma, 41 milijuna gejeva želi pobjeći iz svoje domovine a njih 66 milijuna nije se autalo roditeljima.

Hrvatska na 59. mjestu

Na toj ljestvici koja pokazuje indeks "gej sreće" u 127 zemalja Hrvatska se našla na 59. mjestu, a indeks gej sreće/GHI za našu zemlju prema podacima dobivenim od 560 ispitanika iznosi 42 od mogućih 100. Gejevi su najsretniji na Islandu koji je na prvome mjestu, a na zadnjem se mjestu ljestvice smjestila Uganda.

Prema rezultatima dobivenim od gejeva iz Hrvatske koji su sudjelovali u ovom istraživanju, njihovo mišljenje o tome kakav je stav društva prema homoseksualnosti prilično je nisko, pa je indeks samo 22 boda od maksimalnih 100, dok su puno boljim ocijenili ponašanje drugih ljudi prema njima gdje je rezultat 52 od 100. Na pitanje koliko su zadovoljni svojim životom i prihvaćanjem samih sebe rezultat je također "zlatna sredina" – indeks iznosi 52 od ukupno 100.

U budućnosti se planira novo istraživanje, najavljuju iz PlanetRomea.

"Nadamo se kako će ovi podaci biti korisni svima koji se bore za ljudska prava LGBT osoba diljem svijeta", poručio je Marc van Zijp, voditelj projekta GHI.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.