Nakon brutalnog napada nožem na sudionike Povorke ponosa u Jeruzalemu, u kojem je ozlijeđeno šest osoba, od kojih dvije teže, izraelska je policija izvijestila kako je uhitila muškarca koji je već bio u zatvoru zbog identičnog napada prije 10 godina.

Uhićeni napadač, ultraortodoksni Židov Yishai Schlissel, prije tri tjedna je pušten iz zatvora gdje je služio kaznu u trajanju 12 godina zbog toga što na jeruzalemskoj Povorci ponosa 2005. nožem napao tri osobe.

Yasmin Yusupov ispričala je za BBC kako je hodala u povorci kad su "ljudi odjednom počeli vrištati i trčati". 

"Nismo shvatili što se događa, samo smo se htjeli skloniti, lupali smo ljudima na vrata da nas puste unutra. Kad smo se vratili vidjela sam ljude krvavih ruku kako leže ispred mene, poslije sam shvatila kako su bili krvavi jer su pomagali onima koji su bili izbodeni", ispričala je.

Napad oštro osudili predstavnici izraelske vlasti

Nakon što su žrtve odvezene u bolnicu, Povorka ponosa je nastavljena uz povike "zaustavite nasilje". Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je za napad kako je riječ o "izuzetno ozbiljnom incidentu".

"U Izraelu je jedna od temeljnih vrijednosti sloboda pojedinca na izbor. Moramo osigurati da svaki muškarac i žena žive sigurno u Izraelu na način koji to sami odaberu. Tako smo reagirali prije i tako ćemo nastaviti. Ozlijeđenima želim brzi oporavak", rekao je u priopćenju. 

 

Predsjednik Reuven Rivlin osudio je ovaj napad kao "užasan zločin iz mržnje".

"Moramo biti svjesni toga kako će nas nedostatak tolerancije uništiti. Ne smijemo dopustiti ovakve zločine, moramo osuditi počinitelje".

Carole Nuriel, direktorica židovske organizacije iz New Yorka Anti-Defamation League, rekla je kako ih je napad "šokirao i užasnuo".

"Povorka ponosa u Jeruzalemu slavi različitost toga grada i aktivnu LGBT zajednicu. Ta je proslava još jednom ugrožena nasiljem i mržnjom. Izražavamo solidarnost s LGBT zajednicom i nadamo se da će se žrtve potpuno oporaviti", rekla je u priopćenju.

Glasnogovornik jeruzalemske policije Asi Ahroni rekao je kako je usprkos "jakoj prisutnosti" policijskih snaga tijekom Povorke "muškarac nažalost uspio izvući nož i napasti".

U Izraelu je na snazi relativno liberalna politika prema gej pravima, usprkos neprijateljstvu koje prema gej populaciji izražava tamošnja ultraortodoksna zajednica.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.