Predsjednik Irske Michael D. Higgins stavio je potpis na zakon o bračnoj jednakosti, pa se očekuje kako bi se do kraja godine mogla održati i prva istospolna vjenčanja.

Irska je prva zemlja na svijetu u kojoj je brak za istospolne parove legaliziran na narodnom referendumu, a time je u irski ustav unesen amandman koji ozakonjuje "brak između dvije osobe bez razlike u spolu".

Nakon što se u svibnju velika većina birača izjasnila za bračnu jednakost, irska je ministrica pravosuđa Frances Fitzgerald obećala brzu implementaciju zakona: "Svjesna sam toga da se brojni parovi žele vjenčati čim prije je to moguće i radit ću na tome da se to i ostvari".

Iako je očekivala kako će vlada i parlament obaviti svoj dio posla oko implementacije zakona do kraja ljeta, zbog niza žalbi na rezultate referenduma to se nije ostvarilo, pa je jedan izvor iz vlade rekao medijima: "Ruke su nam vezane, ovisimo o milosti sudova", prenosi Pink News.

Pozdravivši potez predsjednika Higginsa, ministrica pravosuđa Fitzgerald je rekla za RTÉ kako će novi zakon o braku biti predstavljen idućih tjedana "kako bi se napravile nužne izmjene i kako bi u Irskoj u 2015. bilo omogućeno sklapanje braka bez obzira na spol".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.