Prema indeksu Good Coutry, kojim se procjenjuje doprinos neke zemlje na život planeta i čovječanstvo, na prvom mjestu od ukupno 163 zemlje našla se Švedska, ponajviše zahvaljujući doprinosu pozitivnom načinu življenja na globalnoj razini, uključujući blagostanje, jednakost, zdravlje i dobrobit. Hrvatska je pozicionirana na 38. mjestu tablice, a na zadnjem mjestu nalazi se Libija.

Švedska se našla na prvoj poziciji kao zemlja koja se najbolje brine za interese svojih stanovnika s najmanjim negativnim utjecajem na druge nacije i okoliš, čime je nadmašila preostale 162 zemlje prema indeksu Good Country koji rangira zemlje prema 35 različitih pokazatelja i uključuje podatke dobivene iz Ujedninjenih naroda i Svjetske banke.  

Najviše rezultate osvojila je po pitanju doprinosa pozitivnom načinu življenja uključujući prosperitet, jednakost, zdravlje i dobrobit, kao i kulturnog doprinosa na globalnoj razini. Među top pet najboljih zemalja na svijetu su, nakon Švedske, Danska, Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka.

Hrvatska među najboljim zemljama u regiji, ispred nas samo Slovenija

Švedska s obzirom na veličinu svog gospodarstva, čini više dobra i manje štete od svih drugih zemalja. Do pada u pozicijama na ovoj tablici za zemlje poput Irske, Kenije, Islanda i Kostarike došlo je djelomice i zbog toga što globalni događaji imaju veći utjecaj na manje zemlje, piše Independent.

Hrvatska se nalazi na prilično visokom 38. mjestu, između Slovačke na 37. i Estonije na 39. mjestu. Slovenija je najbolje rangirana zemlja u našoj regiji i nalazi se na 29. mjestu, Srbija je 47., Crna Gora 50., Makedonija je na 60. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 88. mjestu.

Što se tiče rezultata koje je Hrvatska ostvarila prema ključnim pokazateljima za doprinos neke zemlje na globalnoj razini, najbolje smo pozicionirani po pitanju odnosa prema planetu i klimi gdje smo ostvarili 16. mjesto, doprinos kulturi nas stavlja na 27. mjesto, po pitanju znanosti i tehnologije smo na 33. mjestu. Prema doprinosu po pitanju zdravlja i dobrobiti Hrvatska je na 51. mjestu, prema svjetskom poretku smo na 90. mjestu, blagostanje i jednakost 95., te po globalnom doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti nalazimo se na 106. mjestu.

Dobra zemlja brine o interesima svojih stanovnika i uspješno doprinosi dobrobiti čovječanstva

Istraživanje kojim se procjenjuje doprinos neke zemlje na život planeta i čovječanstvo s obzirom na njenu veličinu osmislio je jedan od vodećih političkih savjetnika, Simon Anholt, koji želi "pronaći način kako ohrabriti zemlje da što više surađuju i manje se natječu".

"Dobra zemlja je ona koja uspješno doprinosi dobrobiti čovječanstva. Naravno, mora se brinuti o interesima svojih stanovnika ali nikad na štetu drugih nacija ili njihovih prirodnih bogatstva, to je novi zakon ljudskog opstanka", kaže.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.