Foto: CroLSezona godišnjih odmora jednima je već počela, dok ostali tek planiraju svoje odredište. Iako je Hrvatska mnogima prva i zadnja destinacija, nudi nam se nekoliko onih koje pružaju i ljepotu i sigurnost.

Lezbijski portal Lesbilicious sastavio je popis najpopularnijih lezbijskih odredišta, idealnih za zabavno i opuštajuće ljeto. Jedan od glavnih kriterija njihove popularnosti je tolerancija na seksualnu orijentaciju i podržavanje različitosti.

1. Turneja po grčkim otocima
Ova ponuda je idealna za one koji vole avanturu, zabavu i spontanost. Iz grčke luke Piraeus zaputite se trajektom prema brojnim otocima. Ne brinite za slobodna mjesta jer su ponude stalno otvorene, a smještajni kapacitet bogatiji je od onog domaćeg. Posebno se preporučuju otoci:

- Lesbos - naravno!
Poznatiji kao Mytiline ili Lesvos, Lesbos je otok iz kojega je riječ "lezbijka" i potekla, a tamo je rođena i slavna pjesnikinja Sappho, autorica mnogih ljubavnih pjesama posvećenim ženama.

Odmaralište Skala Erresos je mirno mjesto, kao stvoreno za odmor, a hit je i među onima koji prakticiraju jogu i meditiranje. Smještaj nije luksuzan, nema tuluma, ali je gastronomska ponuda bogata i lokalno stanovništvo neće ni primijetiti ako poljubite svoju partnericu tijekom večere ili šetnje.

- Mykonos
Živahan partijanerski otočić s iznimno bogatom i gej-orijentiranom scenom. Oni koji su iskusili čari Mykonosa kažu da se definitivno isplati ostati nekoliko noći.

- Santorini
Unajmite bicikle ili mopede, posjetite kino na otvorenom i završite dan spektakularnim pogledom na zalazak sunca iz romantične Oie ili još bolje, sa svjetionika na drugoj strani otoka. Santorini je dovoljno malen da ga za kratko vrijeme možete obići čitavog, a prepun najrazličitijih prirodnih ljepota koje doslovno oduzimaju dah.

2. Tajland
Mjesta koja se jednostavno moraju vidjeti na Tajlandu su odmarališta Seaflower Bungalows u mjestu Kho Phangan i Silvadee na Koh Samui. Ove lokacije su na glasu kao prirodne, opuštajuće i, što je najvažnije, tolerantne.

Putopis jednog lezbijskog bračnog para o doživljajima s Tajlanda možete pročitati na ovom blogu.

3. Amsterdam
Jedno od najliberalnijih mjesta na svijetu, Amsterdam je oduvijek bio meka lezbijki i gejeva koji iz godine u godinu uživaju u raznolikoj ponudi ovoga grada.

Ovisno o ukusu, imate priliku posjetiti rodnu kuću Anne Frank, poznate Van Goghove slike, famozne coffee shopove ili sex-show. Sve to možete obići čak i u jednom danu ako unajmite na svakom koraku dostupan bicikl i vozite se uz predivni krajolik amsterdamskog kanala.

Ulica Crvenih svjetiljki nije za one osjetljive na prava žena i zabranu prostitucije. U Amsterdamu je prostitucija legalna, a u spomenutoj ulici žene stoje u zamračenim izlozima bordela i privlače turiste. Osim ovoga, u ulici možete kupiti najnovije seks-igračkice o kojima u Hrvatskoj možete samo sanjati.

Jedna od atrakcija su i hostel-brodovi koji su poprilično jeftini, ali ih se ne preporučuje za klaustrofobične osobe.

4. Goa
Zadivljujuće predivno mjesto u Indiji s ležernom atmosferom u kojem možete uživati u svježoj Tandoori ribi, dok večerate u jednom od autohtonih restorana.

Posebno se preporučuje pješčana plaža Agonda, na kojoj se nakon šetnje odmorite u ugodnoj drvenoj kolibi. Lokalno stanovništvo je ljubazno i potrudit će se osigurati vam vožnju brodićem kako biste promatrali delfine ili posjetili plažu leptira.

Odmaralište Simrose još se naziva "mali raj" zbog krajolika, slasnog doručka i robinsonskog načina odmora. Ljubitelji zabava mogu se zaputiti prema živahnijim mjestima kao što su Palolem ili Kerala.

Putopis s Goe možete pročitati ovdje.

5. Kalifornija
Najgej-friendly država SAD-a ozakonila je gej brakove još 1999. godine i izgradila brojna naselja namijenjena isključivo LGBT osobama poput Castro Districta u San Franciscu, Hillcresta u San Diegu i West Hollywooda. Planetarno popularna serija "The L Word" odvijala se u pravo na ulicama Los Angelesa.

Kao i na većini "scene", lezbijska mjesta su manje prepoznatljiva od onih rezerviranih za gejeve, no svakako su nezaobilazna destinacija. Posjetite Lexington Club u San Franciscu i iskusite znatno veću verziju londonskog Candy Bara. Kalifornija je velika i zaista nudi ponešto za svačiji ukus. Ako ste osoba od avanture, unajmite auto i put pod noge, u stilu Thelme i Louise (sa sretnijim završetkom, naravno).

7. Brighton
Brighton i nije najsunčanije mjesto ljeti, no može se pohvaliti i više nego bogatom ponudom za LGBT osobe. Najveći gej hotel "Legends Hotel and Bar" nezaobilazno je mjesto za sve turiste, a nudi komforan i povoljan smještaj s autohtonim doručkom. Upravo je u Brightonu snimljena popularna lezbijska serija "Sugar Rush".

Barovi i klubovi u Kemp Townu omiljeni su među posjetiteljima, kao i Laines gdje se mogu pronaći razne odjevne sitnice iz cijeloga svijeta. Odlučite li posjetiti ovaj engleski gradić na obali, uživanje je zajamčeno. Ipak, nemojte računati na sunce i preplanuli ten.

8. Ibiza
Sa svojom partnericom možete izmjenjivati zagrljaje i poljupce gdje god to poželite, osim u West Endu u San Antoniu, gdje biste mogle imati nepoželjnu publiku. Ibiza je već godinama omiljena tulum-destinacija i mladih i starih iz cijeloga svijeta, ali je većina klubova zatvorena preko dana.

Od gastronomske ponude preporučuje se restoran KM5 ili, nešto romantičniji, Kumharas iz kojega se pruža savršen pogled na zalazak sunca. Isto ćete doživjeti i na stijeni nasuprot otoka Es Vedra, kao i u mirnom romantičnom Cafe Del Maru.

9. New York
Svijet u malom, kako ga nazivaju, New York je cool i grad sa stilom gdje svatko može pronaći svoje mjesto pod suncem.

Najnovija hit destinacija je The Out Hotel o kojemu smo nedavno pisale. Zabavno je u baru Henrietta Hudson i restoranu Fette Sau u Brooklynu, u kojoj vam hranu servira LGBT osoblje.

Ako ste bili u nekom gej-friendly odmaralištu, a nije navedeno, podijelite svoje iskustvo i preporučite drugima kako bi proveli ugodno i sigurno ljeto, bez osuđivačkih pogleda i neugodnosti.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.