Objavljene su nominacije za 73. Zlatni globus, nagradu koju dodjeljuje udruga stranih novinara u Hollywoodu, a čija će se dodjela održati u siječnju 2016. g. U utrci za Zlatni globus vodi lezbijska ljubavna drama Carol redatelja Todda Haynesa s čak pet nominacija.

America Ferrera, Chloe Grace Moretz, Dennis Quaid i Angela Bassett najavili su na svečanoj ceremoniji u Los Angelesu listu nominiranih za 73. nagradu Zlatni globus koja je na glasu kao najava još prestižnije filmske nagrade, Oscar. Filmovi i TV serije queer tematike više su nego dobro prošli prilikom nominacija za Zlatni globus.

Tako listu favorita predvodi film Carol s pet nominacija - za najbolji film u kategoriji drame, režiju (Todd Haynes), glavnu glumicu (nominirane su i Cate Blanchette i Rooney Mara), te za najbolju glazbu (Carter Burwell), a slijede The Big Short, The Revenant i Steve Jobs, svaki s po četiri nominacije. Među nominiranima za TV najuspješnije su prošli American Crime, Fargo, Mr. Robot, Outlander, Transparent i Wolf Hall, svaki s po tri nominacije. 

 

Drama Carol, filmska adaptacija lezbijskog književnog klasika The Price of Salt Patricije Highsmith, priča je o ljubavnoj vezi između bogate udane žene, koju glumi Cate Blanchet i mlađe prodavačice u trgovini, koju glumi Rooney Mara, a smještena je u New Yorku 1950-tih godina.

U kategoriji za najbolju glavnu glumicu i najboljeg glumca u kategoriji drame nominirani su Alicia Vikander i Eddie Redmayne za uloge u The Danish Girl, filmu o Lili Elbe, jednoj od prvih trans* osoba koja je prošla operaciju promjene spola u ranim 1930-tim godinama. 

 

Nominaciju u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu ili komediji osvojila je i Lily Tomlin za film Grandma, koja konkurira i za najbolju glumicu u seriji Grace and Franklin

 

U konkurenciji za Zlatni globus u kategoriji humoristične televizijske serije našle su se Orange Is the New Black i Transparent, a za ulogu u potonjoj Jeffrey Tambor je nominiran i u kategoriji za najboljeg glumca u tv-seriji. Za sporedne ženske uloge u tv-seriji nominirane su Uzo Aduba za Orange is the New Black, te Judith Light za Transparent.

Sve nominacije možete pogledati ovdje, a dodjela nagrada, koju će voditi Ricky Gervais, održat će se 10. siječnja 2016. u Los Angelesu. 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.