Image

Britanska Nezavisna stranka prisvaja zasluge za stopiranje Europske unije da postavlja pitanja osobne prirode tijekom popisa stanovništva.

Odbor za rad i socijalna pitanja Europskog parlamenta glasao je protiv naputka državama članicama da postavljaju pitanje o 'partnerskoj zajednici' u popisima stanovništva.

Derek Clark, zastupnik Nezavisne stranke, izjavio je da je 'oduševljen' odlukom, dodajući da takvo pitanje 'nikad nije ni trebalo biti razmatrano', prenosi BBC. 'Oduševljen sam što su uklonjena pitanja o intimnim, osobnim detaljima koji su bili namijenjeni vladinim statističarima', rekao je Clark.

Komisija tvrdi da treba potpunije podatke o načinu života kako bi formirala odgovarajuće političke mjere. Stoga je i donijela listu pitanja koje bi države članice trebale uključiti u popise stanovništva. Uz podatke o nacionalnosti, veličini obitelji i etničkoj pripadnosti, Komisija želi odgovore na pitanja o kompjuterskoj pismenosti, posjedovanju automobila, kuhinjskim uređajima i 'stalnim potrošačkim dobrima kućanstava'.

Pitanja koja se ipak neće postaviti su ona o 'datumima početka partnerskih zajednica žena koje su bile u partnerskim zajednicama: prve i aktualne partnerske zajednice'.

'Sada tvrde da to nema veze sa seksualnim partnerima, iako način na koji je pitanje postavljeno implicira upravo to. Iako su promijenili mišljenje i povukli pitanje, očito je da je vrag, kao i uvijek, u detaljima', neumoljiv je Clark.
'Nova verzija dopušta da takva pitanja budu postavljana u budućnosti, ali ja ću pažljivo pratiti daljnji razvoj događaja kako bih zaštitio načela privatnosti.'

Glasnogovornik Eurostata, koji organizira statistička istraživanja na europskoj razini, tvrdi: 'Ta definicija nema baš nikakve veze s postavljanjem pitanja ženama o njihovom seksualnom ponašanju. Partnerska zajednica zapravo je drugi termin za izvanbračna partnerstva'.

'Podaci o partnerskim zajednicama mogli bi biti potrebni državama u kojima statistike o brakovima ne pružaju dovoljno informacija o formiranju partnerstva. Podaci o partnerskoj zajednici, kao i o datumima i trajanju braka, dragocjeni su za statističke informacije o plodnosti i doprinose znanju koje se može dobiti iz podataka o broju živorođene djece', izrekao je glasnogovornik Eurostata.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.