Foto: Flickr/Mike BardU heteroseksualnoj zajednici žena snosi veću odgovornost za zdravlje partnera, no lezbijke i gejevi jednako brinu za međusobno zdravlje, rezultati su najnovijeg istraživanja.



Asistentica na odsjeku sociologije Sveučilišta u Cincinnatiju, Corinne Reczek, i profesorica sociologije Debra Umberson sa Sveučilišta u Teksasu pratile su 20 heteroseksualnih te 15 gej i 15 lezbijskih parova u SAD-u.

 

Njihova zapažanja potkrijepila su rezultate prethodnog istraživanja koje je pokazalo da u heteroseksualnim brakovima žene više ulažu u zdravlje svojih supružnika. Uloga žene kao "njegovateljice" uči se već u ranom djetinjstvu pri čemu muškarci ostaju zdravstveno privilegirani, kažu sociolozi.

Reczek naglašava kako je ova studija jedna od prvih koja proučava zdravstvene navike i međusobni utjecaj partnera u gej i lezbijskim zajednicama, prenosi Indian Express.

Gejevi i lezbijke ravnopravniji
U istraživanju se proučavao "zdravstveni posao", odnosno bilo koja aktivnost ili dijalog koji podrazumijeva brigu za drugoga.

Istraživačice su provele 100 dubinskih intervjua s 50 parova koji se nalaze u višegodišnjim vezama (najmanje osam godina). Prosječna dob heteroseksualnih parova bila je 45, kod gejeva 49, a lezbijki 43 godine. Heteroseksualni parovi prosječno su bili u vezi 17, gejevi 21, a lezbijke 14 godina.

Rezultati su pokazali da je u više od tri četvrtine ispitanih parova barem jedan partner učinio nešto za drugoga na zdravstvenom planu. Razlozi za angažman su loše zdravstvene navike jednog partnera ili uvjerenje da je jedan partner "stručnjak za zdravlje".

Među heteroseksualnim parovima, muškarci su se identificirali kao oni koje se poticalo da počnu voditi zdraviji način života. Heteroseksualne žene su se uglavnom identificirale kao "stručnjakinje za zdravlje", dok se ova uloga pronašla u gej i lezbijskim vezama, neovisno o rodu.

Veća osjetljivost na okolinu
Ono što je istraživačice iznenadilo jest činjenica da čak 80 posto gej i 86 posto lezbijskih parova međusobno konstantno brine za zdravlje partnera/ice, dok je kod heteroseksualnih parova situacija poražavajuća - samo 10 posto uzajamne podrške.

Autorice istraživanja naglasile su kako je važno imati na umu društvene i političke okolnosti u kojima gejevi i lezbijke žive. "Društveni institucionalni uvjeti u kojima gej i lezbijski parovi žive - uključujući heteronormativnu i homofobnu kulturu te neinstitucionaliziranu neheteroseksualnu zajednicu koja uglavnom nije zakonski prepoznata - utječu na povećan stupanj uzajamne i ravnopravne brige za zdravlje partnera."

Ono što su autorice još naglasile jesu rodne uloge koje bitno oblikuju dinamiku odnosa i zdravstvenog angažmana među heteroseksualnim parovima.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.