Ovog su se vikenda, među ostalim, održale tri velike Povorke ponosa, u New Yorku, Londonu i Parizu.

Njujorška povorka, s najdužom tradicijom, slavila je ove godine 45. obljetnicu pobune ispred Stonewall Inna što se često smatra službenim početkom aktivističke borbe za LGBT prava. Okupilo se nekoliko stotina tisuća sudionika, prenose tamošnji mediji, a zvijezde povorke bile su Laverne Cox iz televizijske serije "Narančasta je nova crna" i glumac Jonathan Groff iz serije "Traženje".

Sudjelovao i gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio, a na povorci je, nakon minute tišine za sve preminule od AIDS-a,a guverner države New York Andrew Cuomo obećao akcijski plan u borbi protiv AIDS-a. Do 2020., tvrdi guverner, mogla bi se okončati kriza tako što će pojačati testiranja, proširiti liječenja i smanjiti broj infekcija.



Kišne povorke u Parizu i Londonu

Iako su meteorološki uvjeti bili daleko od idealnih, na pariškoj Povorci ponosa, okupanoj kišom, okupilo se ovog vikenda, prema procjenama organizatora, oko 100.000 ljudi. U Francuskoj je prošle godine izglasana bračna jednakost, no predstavnici LGBT udruga podcrtali su politički karakter ovogodišnje manifestacije i istaknuli da je pred istospolnim parovima još niz izazova, posebice u domeni zaštite prava obiteljskog života.

Tražilo se, među ostalim, uvođenje stavke o mogućnosti medicinski potpomognute oplodnje za lezbijske parove jer već godinama lezbijski parovi redovito odlaze u susjednu Belgiju koja dopušta dotičnu praksu. Nadalje, tu je i sporna New York, London i Pariz: velike Povorke ponosa ovog vikenda za koju je predsjednik François Hollande jasno otklonio iz ikakvog budućeg zakona iako je Europski sud za ljudska prava naložio Francuskoj da u matične knjige upiše djecu rođenu tim postupkom.



Uz te dvije stavke, u Parizu se upozorilo se i na alarmantan porast homofobije, posebice tijekom prošlogodišnje rasprave o bračnoj jednakosti. Zvijezda povorke bila je Tara McDonald dok je političku podršku došla izraziti gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo.

Ni londonska Povorka nije imala sreće s vremenom. No to nije spriječilo glavnu atrakciju manifestacije, pobjednicu Eurosonga Conchitu Wurst, da na Trafalgar Squareu održi koncert pred 20.000 ljudi, kako izvještavaju britanski mediji. Gradonačelnik Londona Boris Johnson ove godine nije bio prisutan, no zato je premijer David Cameron poslao videoporuku u kojoj je poručio da je "ponosan premijer zemlje koja je najbolje mjesto za LGBT populaciju", no upozorio je i da praksa homofobnog nasilja i dalje itekako prisutna u zemlji. Počasni sudionik povorke bio je svakako glumac Sir Ian McKellen.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.