Anna Palienko i Claudia Friesinger postale su tisućiti par koji je u Beču sklopio registrirano partnerstvo (Foto: Krieger/PID)

Nakon što je Hrvatski sabor jučer usvojio Zakon o životnom partnerstvu koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola, iz Austrije dolazi vijest da je u Beču sklopljena tisućita ovakva zajednica. Sretne mladenke bile su Anna Palienko i Claudia Friesinger.

Zajedno su šest godina, a medijima su kazale kako to nije samo "znak njihove ljubavi", već i "politička poruka".

Inače, stanovnicima Beča na raspolaganju stoji više mogućnosti sklapanja takve zajednice, no u načelu je to moguće na svim mjestima, gdje se održavaju i uobičajene ceremonije vjenčanja. To znači da osim klasičnih matičnih ureda parovi u tu svrhu mogu odabrati i neku od 37 lokacija, počevši od dvoraca Hofburg, Belvedere i Schönbrunn, tornja na Dunavu, Hundertwasserove umjetničke kuće, hotela Sacher, starinskog tramvaja, velikog kotača u Prateru, broda "Twin City Liner" koji povezuje Beč s Bratislavom, Kuće leptira, bečke marine, muzeja Leopold pa sve do muzejske četvrti i mnogih drugih.

U Beč iz svih dijelova Austrije

Svi oni kojima ovakva pompozna ceremonija nije pretjerano važna mogu odmah prijeći na službeni dio i svoju zajednicu prijaviti kod središnjeg bečkog ureda za registraciju građana MA 35. Ovaj korak za istospolne partnere predstavlja pravnu sigurnost u mnogim važnim životnim područjima.

Statistike pokazuju da su mnogi parovi dugo čekali na ovu mogućnost. Tako su u prvom polugodištu 2010. sklopljena 224 partnerstva. Većina istospolnih parova koji su u tad izrekli sudbonosno "da" bilo je u dobi između 31 i 40 godina, pri čemu su dvije trećine bili muškarci.

No nisu samo Bečani sklapali svoje zajednice u Beču. Podaci pokazuju osim toga da velik broj istospolnih parova koji su u Beču uplovili u bračnu luku dolazi iz neke druge austrijske pokrajine. Za to je vjerojatno zaslužna i činjenica da Beč nudi puno više mogućnosti za sklapanje takvih partnerstava jer se ona osim u centralnom uredu za istospolne zajednice u bečkoj gradskoj četvrti Margareten mogu sklapati i u svim matičnim uredima te na nekoj od 40 bečkih "lokacija za vjenčanje iz snova".

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.