Homoseksualnost je u Kini i dalje poprilična tabu tema. Kina je službeno povukla homoseksualnost s popisa mentalnih poremećaja 2001. nakon što ju je 1997. i dekriminalizirana. Iako je time slijedila svjetske trendove, u Kini ne postoji nijedan zakon kojim se zabranjuje diskriminacija prema LGBT osobama, a još manje su zakonski regulirani odnosi između istospolnih parova.

Parovi tako nemaju pravo ozakoniti vezu, sklopiti brak ili posvajati djecu i gotovo su u potpunosti nevidljivi širem društvu. Tome uvelike pridonose i mediji koji cenzuriraju sve što ima LGBT predznak, pa se kineska LGBT populacija i dalje se suočava s nizom društvenih pritisaka.

Neprihvaćanje je rezultat straha od odstupanja od bilo kakvih normi

Neprihvaćanje istospolnih zajednica u toj zemlji ne proizlazi iz vjerskih uvjerenja, a Kinezi su sve do 19. stoljeća bili otvoreni prema homoseksualnosti, ali samo muškoj pa su čak i mnogi vladari imali muške ljubavnike. Neprihvaćanje proizlazi iz straha od odstupanja od bilo kakvih normi koje nameće država, a društvo stavlja veliki naglasak na obitelj i odgovornost za produženje obitelji.

Naime zbog kineske demografske politike jednog djeteta koja je krenula 1979. i tek je 2013. doživjela blagu reformu, obitelji su vršile veliki pritisak na gej muškarce da se ožene i osiguraju nasljednika. I tu se dogodio još jedan kineski društveni fenomen - tongqi ili homowives što bi u doslovnom prijevodu značilo homosupruge.

O tome je pisao i autor knjige Behind the Red Door: Sex in China (Iza Crvenih vrata: Seks u Kini), Richard Burger u kolumni za Huffington Post. Burger je tako otkrio kako kineski stručnjaci procjenjuju da u zemlji ima oko 30 do 40 milijuna gej muškaraca i žena od kojih njih 80 posto stupa u brak. Starije generacije, pogotovo oni rođeni u vrijeme Kulturne revolucije, i dalje su u takvim brakovima, a to je izbor i većine gej osoba danas u Kini. Seksolog koji podržava gej prava, Zhang Beichuan, procjenjuje kako u Kini ima oko 16 milijuna homosupruga. Takvi su brakovi pravo mučenje i za žene i njihove gej muževe, koji često vode dvostruki život, a puno drugačije nije ni lezbijkama koje su također zarobljene u brakovima bez ljubavi. Grupa podrške za homosupruge iz Pekinga pokušava pomoći tim ženama koje se većinom nalaze u dubokoj depresiji i osjećaju se izdano.

 

brd

Gejevi se žene lezbijkama i glume sretne parove

No, posljednjih su godina gej osobe kojima je i dalje preteško odbiti roditelje koji insistiraju na braku pronašli inovativno rješenje – gej muškarci se žene lezbijkama i glume sretne parove, a zapravo ne žive zajedno nego sa svojim istospolnim partnerima/cama. Naravno, takav kompromis i dalje vodi do dvostrukog života u laži, no to je ipak život u kojemu ostvaruju svoje fizičke i emotivne potrebe.

Prema istraživanju američkoga centra Pew iz 2013., samo 21 posto kineske populacije prihvaća homoseksualnost. Iako su nove generacije otvorenije, velika većina i dalje vjeruje kako su brak i djeca dva najbitnija postignuća u životu. Sociologinja i seksologinja Li Yinhe se od 2000. bori za ozakonjenje istospolnog braka, zasad još uvijek neuspješno.

Ipak, iz ove tužne i tragične priče o kineskim lažnim brakovima i patnje koju proživljavaju kineske homosupruge moglo bi se stvoriti i nešto dobro, jer upravo su one sasvim neočekivana snaga i podrška rastućem pokretu za gej prava. Te se žene zalažu da se gej muškarcima dopusti otvorena veza s partnerima, jer samo se tako više neće događati da se sklapaju sramotni brakovi. Kad će se to dogoditi, teško je reći, to znaju samo kineski zakonodavci, no statistika o nasilju u takvim brakovima svakako bi im trebala biti poticaj za brze promjene.

Više od 90 posto Kineskinja udanih za gej muškarce trpi obiteljsko nasilje

Tragična bilanca čitave situacije jest i ta da više od 90 posto Kineskinja udanih za gej muškarce trpi obiteljsko nasilje, psihičko i/ili fizičko. Istraživači Sveučilišta Harbin u suradnji s ministarstvom obrazovanja u tri su godine intervjuirali 173 takve žene od kojih je trećina mlađa od 35 godina. Njih je 38,7 posto pretrpjelo fizičko nasilje, od čega njih čak 15 posto i nasilje koje im je ugrozilo život. Njih 93 posto svoj brak smatraju tragedijom te izjavljuju kako im je život izgubio svaki smisao.

No samo se njih 31 posto odlučilo na razvod. Stručnjaci vjeruju kako većina tih žena želi održati brak zbog brige za ekonomsku situaciju i djece. Što se tiče njihovog seksualnog života 40,5 posto ispitanica je izjavilo da sa suprugom imaju odnose manje od pet puta u šest mjeseci dok njih 34,1 posto i manje od toga ili uopće nemaju seksualne odnose.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.