Ženska soba u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem pokrenula je specifičan program za žene koje su preživjele seksualno nasilje i poziva na besplatne radionice "Susreti pokreta i glasa" za koje se možete prijaviti do 7. ožujka. O dobrobitima ovog specifičnog programa koji se kod nas prvi put provodi za CroL.hr govori jedna od voditeljica radionica, Rina Kotur, plesna pedagoginja i psihologinja.

Radionice su osmišljene kao mjesto gdje žene osvještavaju i razvijaju svoje unutarnje potencijale, osnažuju vlastiti pokret i glas te stvaraju zajedničku snagu kreativnog izražavanja. Na radionicama "Susreti pokreta i glasa" sudionice će nalaziti užitak slobode vlastitog kretanja, oslobađanja glasa i napretka u vještinama istih.

Susreti su zamišljeni kao rad na traumi isključivo kroz pokret, ples i glas bez verbalizacije samih trauma i događaja koji osobu dovode na radionicu.

Umjetnost kao lijek

Kriterij za sudjelovanje jest preživljeno seksualno nasilje o kojem nije potrebno ni na koji način pričati – samom prijavom podrazumijeva se da ste preživjele seksualno nasilje te nije potrebna nikakva vrsta dodatnog pojašnjenja.

"Ideja je nastala razgovorom između plesne pedagoginje i djelatnice Ženske sobe, o tome kako je umjetnost ljekovita te kako ne bi trebala biti rezervirana samo za učenike, studente i profesionalce umjetničkih polja. Psihološka dobrobit umjetničkog procesa trebala bi biti dostupnija široj populaciji, sa prilagodbom vještina zanata same prakse.

Smatramo da umjetnost dobiva na važnosti kada se iz cilja ostvarivanja umjetničkog proizvoda za publiku 'preselimo' u snagu dobrobiti samog bavljenja procesom stvaranja, za same aktere", rekla nam je Rina Kotur, plesna pedagoginja i psihologinja, koja je uz performericu Josipu Bubaš, voditeljica "Susreta pokreta i glasa".

To je prvi put da se kod nas organizira ovakav specifičan program za žrtve seksualnog nasilja, a nastao je upravo iz potrebe za novim pristupom i širenjem polja djelovanja na posljedice nasilja kod žrtava.

Psihofizičko osnaživanje putem pokreta i glasa

"Radionica je organizirana prepoznavanjem važnosti i otvorenošću za suradnju kolegica iz Pučkog Otvorenog Učilišta koje rade na programima pod nazivom 'Pravo na umjetnost'. Ova vrsta radionice ima za svrhu psihofizičko osnaživanje putem pokreta i glasa što pozitivno utječe na samosvijest, samoprihvaćanje, afirmiranje tjelesnog samopoimanja, podizanje samopoštovanja putem učenja novih vještina i pozitivno iskustvo izražavanja u grupnom procesu", ističe Kotur.

Tijekom susreta u trajanju od 90 minuta rade se vježbe osvještavanja tijela, snage, istezanja, koncentracije, oslobađanje glasa i stvaranja grupne dinamike. Ciklus radionica počinju s individualnim vježbama koje postepeno prelaze u grupni rad.

Radionice će se održavati jednom tjedno u prostoru Pučkog otvorenog učilišta, Vukovarska 68, ponedjeljkom od 20 do 21:30 sati, a za sudionice su besplatne.

Sve što je potrebno jest prijaviti se na e-mail adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do 7. ožujka, a prvi susret je planiran za ponedjeljak, 14. ožujka.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.