Princ Manvendra Singh Gohil ili punim imenom Yuvraj Shri Manvendra Singhji Raghubir Singhji Sahib, okrunjeni princ jedne od najstarijih kraljevskih obitelji Indije, javno se autao još 2006. o čemu su pisali svi svjetski mediji, a nedavno je o tom iskustvu objavio i video.

Prije deset godina indijski princ Manvendra obratio se javnosti priopćenjem kako je gej, a tu su vijest objavili mediji diljem svijeta spominjući i kako je nekad bio oženjen. Nedavno je u suradnji s organizacijom Come Out Loud objavio i video u kojem govori o svom iskustvu.

"S nekih 12, 13 godina sam shvatio kako me ne privlači suprotni nego vlastiti spol. Tada nije bilo interneta niti ikoga tko bi mi mogao reći o čemu se radi", ispričao je.

Roditelji ga vodili liječnicima i vjerskim vođama kako bi ga "ispravili", pa ga se javno odrekli

U Indiji je istospolni seks još uvijek nezakonit, a homoseksualnost se smatra sramotnom. Prisutan je i ogroman pritisak za nastavkom obiteljske loze kroz brak i djecu. Međutim, princ nije bio pod pritiskom da se što prije oženi, pa u videu govori kako je to učinio "svojevoljno" jer je mislio kako će tako postati "normalan".

Manvendra kaže kako on nije jedini gej muškarac u indijskoj kraljevskoj obitelji, pa u videu priča kako poznaje nekoliko rođaka i prijatelja koji su također gej ali se do sada nisu autali, piše Huffington Post.

Opisuje i kako roditelji nisu mogli prihvatiti da je gej zbog čega su ga vodili nekolicini liječnika "kako bi ga učinili heteroseksualnim". Htjeli su platiti i bilo koju operaciju kojom bi ga "ispravili", a vodili su ga i vjerskim vođama.

Nakon što su im ti pokušaji propali, kraljica je platila objavu u dnevnim novinama u kojoj se javno odrekla svog sina jedinca. Uslijedilo je i javno spaljivanje lutaka koje su predstavljale princa, a javnost je zahtijevala da mu se oduzme titula zbog sramoćenja obiteljskog imena.

"Svi smo jednaki i sve što želimo je ljubav"

"Nisam povezan s biološkom obitelji, a to je nešto što se događa u većini kraljevskih obitelji. Obitelj ne sudjeluje u odgoju, oni su tu kako bi dijete donijeli na svijet, a nakon toga se o vama brinu sluge. Nikad nisam osjetio majčinsku ljubav i privrženost, pa me nije nimalo pogodilo kad su me se roditelji odrekli", rekao je u jednom intervjuu.

Zbog nepravde koju je osjećao princ Manvendra je 2000. godine osnovao organizaciju The Lakshya Trust, koja pruža podršku gej muškarcima i bavi se edukacijom po pitanju HIV/AIDS-a.

"Kada govorim o tome kako homoseksualci u Indiji nisu slobodni, govorim o tome kako nismo slobodni voljeti. Uplašeni smo. Zamislite kako je to kad ste uplašeni jer se zaljubite, imate partnera, želite stabilnu vezu, po tom pitanju nismo slobodni", ispričao je princ prilikom gostovanja u emisiji Oprah Winfrey.

Na kraju videa za Come Out Loud princ Manvendra je poručio: "Svi smo ljudska bića. Svi smo jednaki i sve što želimo je ljubav. Gej prava ne mogu biti dobivena samo u sudnicama već to mora biti ostvareno i u srcima i glavama ljudi s kojima živimo". 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.