LGBTI časopis "My Kali" iz Jordana učinio je povijesni iskorak i prvi put od osnutka osim na engleskom objavio je izdanje i na arapskom jeziku. To je izazvalo bijes homofoba diljem Bliskog istoka koji osnivačima prijete smrću i sudskim tužbama zbog navodnog "promoviranja homoseksualnosti".

U svih devet godina postojanja online časopisa "My Kali" iz Jordana sva izdanja bila su na engleskom jeziku, no broj objavljen u lipnju objavljen je i na arapskom jeziku, što su čitatelji diljem svijeta pozdravili kao povijesni iskorak za LGBT prava.

Osnivač časopisa, Khalid Abdel-Hadi, o tome je pričao u razgovoru za libanonski portal Raseef 22.

"Kad sam pokrenuo časopis trudio sam se da to ostane nezamijećeno u jordanskom društvu jer sam se bojao reakcije. Odlučili smo to promijeniti nakon što su brojne gej osobe, koje razumiju samo arapski, od nas tražile i takvo izdanje", rekao je odgovarajući na pitanje zašto je tako dugo časopis objavljivan samo na engleskom jeziku.

Članak je postao viralan u arapskom svijetu, a uslijedili su brojni gnjevni komentari, upravo reakcija kakve se Abdel-Hadi i bojao. U medijima se pisalo kako časopis "provocira javnost", te kako je riječ o "nametanju stavova uvezenih iz inozemstva". Također su ih optužili kako časopis financiraju zapadnjačke zemlje kako bi "uveli homoseksualnost među ljude s Bliskog istoka".

U izjavi za GayStarNews, iz časopisa "MyKali" su poručili kako ne namjeravaju objavljivati tiskano izdanje ili ga formalno registrirati u Jordanu, te su odbacili insinuacije kako ih financiraju ili podržavaju inozemne vlade.

"Cilj časopisa nikad nije bio potkopavanje tradicije ili kulture jordanskog društva niti širenje homoseksualnosti kako neki tvrde. U našem online časopisu samo vjerujemo u slobodu govora koju kao neformalni kolektiv širimo na internetu i dijelimo s onima koji svojevoljno čitaju naše članke. Jordanska LGBTQ zajednica oduvijek je bila sastavnim dijelom ovog društva. To nije nikakav uvoz iz inozemstva i nije mu namjera poniziti jordanske tradicije", poručili su.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.