Poznata romska aktivistica i feministica Vera Kurtić iz organizacije "Ženski prostor" iz Srbije objavila je knjigu "Džuvljarke - lezbijska egzistencija Romkinja" sa svjedočanstvima Romkinja koje prvi put progovaraju o svom svakodnevnom životu i problemima s kojima se suočavaju u zajednici.

Autorica je intervjuirala 15 Romkinja, a većina njih je upravo za potrebe ove knjige prvi put izgovorila riječ "lezbijka", pišu e-novosti.

"Malo me sram, jer nisam ni sa kim pričala o ovome", jedna je rečenica iz njihovih svjedočenja i poanta dvije važne stvari o kojima se u knjizi progovara – o sramu i strahu. Romkinje lezbijke prvi put govore o svom iskustvu žudnje prema drugim ženama, o istim socijalnim i emotivnim mapama koje su ih povezale i o preživljavanju u uvjetima općeg nasilja, odbijanja i nerazumijevanja svega što ruši tradicionalne patrijarhalne sheme.

Negiranje života i postojanja

"Tema kojom se bavimo – egzistencija žena koje su i Romkinje i lezbijke, žena koje imaju emotivne i seksualne žudnje ka drugim ženama, a i seksualnost sama po sebi još uvijek je tradicionalno tabu. Posebno je teško biti Romkinja lezbijka u Srbiji i to ne samo zato što su položaj i prava LGBT osoba u Srbiji u ovom trenutku teme s toliko reakcija, od ignoriranja do nasilja, niti samo zato što se upravo događa rastući rasizam prema Romima i Romkinjama ili zbog zatvorenosti samih romskih zajednica, nego i zbog potpunog negiranja naših života i našeg postojanja. Romska lezbijska zajednica još uvijek nema zajednički cilj, međutim, ovom knjigom i osobnim pričama 15 lezbijki Romkinja dobivaju svoj glas, koji će odjeknuti među njima i koji će i druge poput znaka prepoznati kao svoj", ističe autorica Vera Kurtić.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.