Foto: ScreenshotMože li poljubac dvojice muškaraca u sapunici doista imati prijeloman utjecaj na mišljenje javnosti? Ako je vjerovati brazilskim medijima, čije izvještaje prenosi Courrier International, nije to bila tek shematizirana razmjena nježnosti u kakvoj zašećerenoj sapunici, već najiščekivaniji poljubac u zemlji.

Konkretno, poljubac Nike i Felixa, protagonista telenovele Amor a vida, prikazan je krajem siječnja i zabilježio pritom rekordnu gledanost. "Nijedan poljubac nikad nije imao toliki nacionalni odjek", tvrdi španjolski El Pais, dok brazilski O Globo piše da se u gej barovima São Paula "poljubac slavio poput gola na nogometnoj utakmici svjetskog prvenstva".

Prikaz istospolnih parova u mainstream produkciji (dakle, onom što tvori većinu pop-kulture) voli se redovito tumačiti kao znak tolerancije i evolucije određenog društva. I teško je, kako ističu latinoamerički izvori, ne primijetiti solidan pomak u situaciji u kojoj krunski termin televizijskog programa, večernjoj sapunici u 21 sat, zaposjednu dva zaljubljena muškarca. Pomak je tim znakovitiji što je žanr sapunice (popularan i utjecajan kakav već jest) pravi bastion konzervativizma i pripadajućih mu vrijednosti.

Naime, još se krajem devedesetih u tamošnjim sapunicama ubijalo likove jer njihov istospolni odnos nije bio po ukusu svekolike publike. Bio je to slučaj 1998. sa serijom Babilonska kula u kojoj su dva fikcionalna ženska lika zbog međusobne sklonosti brzopotezno uklonjena.

Scenarist Amor a vida, Walcyr Carrasco, tvrdi da "istospolni parovi napuštaju rubove društva i ulaze u normalnost". I zaista, u Brazilu je Nacionalno vijeće za pravosuđe prošle godine dalo jasan znak punog priznavanja istospolnih brakova i poručilo državnim službenicima da ne mogu odbiti partnerstvo između dviju osoba istog spola.

Kad se takvim državnim odlukama pridruže naizgled tričavi elementi pop-kulture kao što su rekordno gledani poljupci iz sapunica ili "izlasci iz ormara" svakojakih zvijezda , čini se da su svi elementi ujedinjeni za zaključak da se u najvećoj državi Južne Amerike stvari kreću nabolje.

Snaga predrasuda

No, ako ništa drugo, domaći primjer može pokazati da se evolucija mentaliteta pokreće iznimno sporo i da ne nikad ne valja podcijeniti ustaljene stavove i predrasude. Tako brazilski seksolog Paulo Tessarioli podsjeća da je "homoseksualnost lakše prihvatiti na televiziji nego u svom društvenom okruženju. Gledatelj ne samo da pristaje gledati homoseksualni par, već može to zaista i cijeniti. No, susresti takav par na ulici, u javnom prostoru, i dalje izaziva strah jer na kolektivnoj razini predrasude su i dalje na snazi".

Maria Immacolata sa Sveučilišta u São Paulu smatra da bi "stranci koji gledaju brazilske sapunice mogli dobiti dojam da su Brazilci liberalniji no što zapravo jesu".

Tako se, uz poljubac Nike i Felixa, ne može izostaviti podatak da je samo u protekloj godini u Brazilu ubijeno 306 gejeva, kako tvrdi Grupo Gay iz Bahije, a primijećen je i povećan broj homofobnih napada.

Dakle, poljupci u sapunici su sjajna stvar, no kako tvrdi glumac koji glumi Niku ("nježniju" stranu para spram zločestog Felixa), Thiago Fragoso, "u konzervativnom društvu, želja za djetetom je najkraći put do srca publike". Premisa koju moćna industrija sapunica tek mora staviti u praksu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.