crol 16y banner v2

  • Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: GONGDanas je na Fakultetu političkih znanosti dodijeljena treća nagrada "GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije", i to organizacijama civilnog društva Domine, Iskorak i Kontra za Split Pride 2011.


Prva splitska Povorke ponosa 2011. godine pod sloganom "Različite obitelj, jednaka prava" bila je motivirana diskriminacijom istospolnih parova u svakodnevnom, obiteljskom životu, s ciljem poticanja javne rasprave o potrebi izmjena zakonodavnog okvira koji diskriminira istospolne obitelji u Hrvatskoj.

"Građanski aktivizam još je uvijek poprilično endemska pojava u Hrvatskoj, a građanska hrabrost je vrlina koju rijetki među nama posjeduju" naglasila je Nives Miošić, voditeljica Istraživačkog centra GONG-a.

Nismo navikli na različitosti
Na nju se nadovezao Nenad Zakošek, član Vijeća GONG-a i dekan Fakulteta političkih znanosti, koji je kazao kako nismo navikli živjeti u multikulturalnom društvu i društvu u kojemu postoje različite skupine s različitim vrijednostima i istaknuo kako je najvažniji argument za dodjelu ove nagrade hrabrost i ustrajnost u obrani manjinskih prava.

Koordinatorica udruge Kontra, Sanja Juras, podsjetila je na prošlogodišnji Split Pride koji je obilježilo nasilje: "Država nam nije osigurala pravo na javno okupljanje, no ove godine to je ipak ostvareno. Međutim, osigurati javno okupljanje nije dovoljno. Država mora aktivno raditi na zaštiti svih ljudskih prava svojih građana i građanki, a to naravno uključuje i LGBTIQ osobe. Tražimo izmjene obiteljskog zakona i izmjene definicije braka i izvanbračne zajednice kako bi istospolne obitelji uživale apsolutno jednaka prava koje uživaju i raznospolne obitelji u Hrvatskoj."

Važna (i) podrška građana, obrazovni sustav treba transformirati
Osim podrške države, potrebna je i podrška građana koja se mora razviti kroz obrazovni sustav. "Potrebno je raditi na transformaciji škola, što znači izgradnju demokratske kulture škole, a ona uključuje drugačiji sustav upravljanja odgojno obrazovnim procesom. Mi danas imamo autoritarne škole koje sebe nazivaju demokratskima. Ono što nama najviše fali u Hrvatskoj je responsivna škola koja brine o individualnim potrebama učenika i nastavnika.", upozorila je Vedrana Spajić-Vrkaš, profesorica Filozofskog fakulteta, te istaknula da će Nacionalni kurikulum za odgoj za građanski odgoj i obrazovanje danas biti poslan Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a nadaju se da će biti i stavljen na ponovnu javnu raspravu.

Upravo radi nedostatka formalnog obrazovanja u području odgoja za demokratsko građanstvo i ljudska prava, GONG je osmislio edukativni program "Građanska pismenost". Program je uspješno savladalo dvadesetak profesorica i profesora Politike i gospodarstva kojima su danas uručena uvjerenja, zajedno s devet polaznica Internship programa 2011./2012. koji okuplja mlade entuzijaste - studente kojima na taj način pružamo uvid u to što znači raditi u nevladinoj aktivističkoj organizaciji.

U GONG-u se nadaju da i na ovaj način doprinose razvoju demokratske političke kulture i toleranciji različitosti, a samim time i življenju demokracije.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin izjavio je kako su rezultati referenduma kojim je u

Hrvati se rado uspoređuju s Ircima: dvije nacije na suprotnim krajevima Europe, približno iste

Nakon sinoćnje više nego uspješne premijere filma Carol redatelja Todda Haynesa na festivalu u

Prvi put u povijesti u indijskim je novinama osvanuo jedan gej bračni oglas. Padma Iyer iz Mumbaia,

Nastup izvođača iz Litve na polufinalnoj večeri Eurosonga izazvao je opću pozornost i oduševljenje

VOX banner 265x265px logo

FOTOVIJEST


tyi

Fotografija s proslave rezultata irskog referenduma o braku u veoma je kratkom vremenu postala viralna. "Hvala, svi ste pozvani na vjenčanje", poručio je transparentom jedan od okupljenih.