• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Image

Nedavno smo se imale/i prilike upoznati sa životnom pričom Ane Dragičević, djevojke koju su roditelji sa 16 godina dali smjestiti u Psihijatrijsku bolnicu Lopača, nakon što su otkrili da je u vezi s djevojkom.

Ana je, zbog odbijanja roditelja da prihvate njenu homoseksualnost i namjernog i apsolutnog zanemarivanja dužnosti tadašnje ravnateljice PB Lopača, dr. Vulin te nekolicine drugih doktora, protuzakonito u bolnici provela ukupno 5 godina! U želji da Ani omogućimo doslovno najminimalnije uvjete življenja (stanovanje, prehrana, odjeća) te završavanje škole, molimo vas da pomognete ovu akciju sakupljanja financijskih sredstava kako bi Ani olakšali početak nastavka života. 

Formalni razlog hospitaliziranja (kako se u početku navodi u Lopači) bila je ovisnost o opijatima koju je kasnije i sama bolnica demantirala, te je zaključeno da je apsolutno neprihvatljivo što se njena homoseksualna orijentacija terapijski razmatrala. Prema novom ravnatelju, dr. Rakunu, proveden je i izvanredni nadzor kojim se „utvrđivala hospitalizacija s ciljem utvrđivanja zakonitosti prijema i smještaja pacijentice u tu ustanovu“. Utvrđeno je da nije bilo zakonskih elemenata za njenu prisilnu hospitalizaciju (Novi list, 31.12.2008.).

Ani je u Lopači uništeno djetinjstvo i onemogućeno školovanje a svaki njen bunt je tretiran izolacijom, vezivanjem za krevet i lijekovima. Uvjeti pod kojima je Ana držana u bolnici Lopača su apsolutno stravični, a razlozi i način hospitalizacije prisilan i nelegalan te izvan svih pravila psihijatrijske i bolničke procedure općenito. Takvim postupanjem narušena su njena osnovna ljudska prava, pravo na slobodu, pravo na psihičko i fizičko zdravlje, te počinjena diskriminacija na osnovi seksualne orijentacije.

Ana je boravkom u Lopači pala na 47 kilograma, pati od strahova te ima zdravstvenih teškoća. Ove riječi ne opisuju dovoljno sve ono što Ana svakodnevno proživljava, posljedice maltretiranja koje ona prolazi malo tko od nas može i zamisliti. Uz sve to, kad upoznate Anu – obuzme vas neki osjećaj divljenja kad vidite njenu ogromnu volju i snagu, želju za životom i hrabrost!

Nastavak života za Anu je izuzetno težak. Ana se pokušala zaposliti ali je dobila otkaz zbog zdravstvenih teškoća (koje su posljedica 5-godišnjeg maltretiranja). Živi sama, nema socijalnu podršku, istovremeno pokušava završiti srednju školu što također zahtjeva materijalna sredstava. Unatoč brojnim teškoćama ona ne posustaje, trudi se i bori!

OBRAĆAMO VAM SE S MOLBOM DA POMOGNEMO ANI i omogućimo joj osnovne uvjete života te završetak škole! Molimo vas da podržite ovu akciju sakupljanja financijskih sredstava - za nas ova pomoć može biti sitnica, a Ani će značiti zaista puno!

Ako želite pomoći Ani, Vaš prilog možete uplatiti na račun
2340009-3102830392, Privredna banka Zagreb.

Molimo da proslijedite ovaj poziv prijateljima/cama i poznanicima/cama!

Unaprijed vam puno hvala!!! Zahvaljujemo i svima koji su nam se javili putem e-maila i podržali i ohrabrili Anu!

Za sve informacije, možete nas kontaktirati na:

Udruga LORI
Dolac 8
51000 Rijeka
Tel/fax: +385.51.212186
Mob: +385.91.5934133
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
URL: www.lori.hr

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

Kanadski lezbijski film Below Her Mouth stravično je idealiziran prikaz ljubavi zavodljive

Biti majka gej sina u Hrvatskoj, i to sina koji javno istupa, a pritom je još i prvi hrvatski gej

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.