Foto: Screenshot

Nedavno usvojeni amandman Obiteljskog zakona (prijedlog HNS-a i SDP-a) kojim se izvanbračne zajednice u pogledu imovinskih i osobnih odnosa, prava i obveza stavljaju u jednak položaj s bračnim zajednicama dovodi do nove situacije prema kojoj će izvanbračni partneri ubuduće moći posvajati djecu. To u praksi ima značiti da će odredba o posvajanju djece važiti i za istospolne parove čiji će status regulirati Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, iako takvo tumačenje odredbe dosad nije evocirano od strane vladajućih.

Naime, recentni primjer Austrije pokazuje da je država morala dodijeliti pravo posvajanja istospolnim parovima slijedom presude Europskog suda za ljudska prava.

Novu odredbu i njezine implikacije je za Večernji list komentirala Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci: "Nakon što je izjednačena pravna regulacija izvanbračnih s bračnim zajednicama u ovom pitanju, jedini razlog za različitu regulaciju istospolnih zajednica ostaje negativna predrasuda prema osobama druge spolne orijentacije, što je pravno neprihvatljiv razlog razlikovanja. Upravo to je izrečeno u presudama ESLJP-a u slučajevima protiv Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva, pa i Francuske, prije nego što su zakonski izjednačili brak s istospolnom zajednicom."

Parovi se mogu obratiti ESLJP-u

Navela je da sada postoje dva pravna puta, dulji put insistiranja na ujednačenosti kroz traženje ocjene ustavnosti zakona u svjetlu poštovanja stavova ESLJP-a dok je drugi put kroz konkretan slučaj. "Neki istospolni par može tražiti posvojenje i nakon što bude odbijen na nižim instancama, u konačnici se obraća Ustavnom sudu tražeći zaštitu ljudskih prava i obiteljskog života na temelju jednakosti pozivajući se na standarde utvrđene Europskom konvencijom. Ako Ustavni sud tome ne udovolji, par bi se mogao obratiti ESLJP-u, što znači da je samo pitanje vremena kad bi to bilo realizirano.", tvrdi Barić.

Nadalje, ta odredba samo potvrđuje da "se referendumom ne postiže ništa osim zaštite riječi brak" te je zaključila da joj je "žao što je narod glasovanjem 'za' doveden u zabludu i što se sada može osjećati prevarenim od organizatora."

Presude Europskog suda za ljudska prava obvezujuće su za Hrvatsku, a prošle godine u presudi je nakon tužbe austrijskog lezbijskog para stajalo da "partneri u istospolnoj bračnoj zajednici imaju pravo posvojiti dijete svojih partnera ako takva mogućnost vrijedi za heteroseksualnu zajednicu". Austrija je tako postala 13. europska država koja omogućava posvajanje djece istospolnim partnerima nakon što su isto to pravo omogućile Belgija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Platforma LGBT centra Split, koja okuplja udruge Split Pride, Queer Sport Split i queerANarchive,

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.