• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Youtube"Djeca trebaju obitelj i mislim da bi bila sretnija da o njima brinu dvije žene ili, ako baš hoćete, dva muškarca homoseksualca nego da žive u domu. Možda bi u početku bila šikanirana, ali društvo treba mijenjati, a ne posustati u evoluciji zbog nekih desnih, radikalnih stavova", rekao je ministar branitelja Predrag Matić Fred u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.


To je prvi put da se jedan SDP-ov ministar - i to upravo u trenutku kad se počinje raditi novi zakon koji će regulirati prava istospolnih zajednica - vrlo jasno odredio prema najspornijem pitanju kad se radi o LGBT populaciji: trebaju li imati pravo na posvajanje djece.

"To je moj osobni stav, a ne stav Vlade jer službeni stav još nismo definirali. Ja nisam nikakav stručnjak, ali kao čovjek smatram da svima moramo osigurati istu razinu ljudskih prava, a posebno djeci. A, ponavljam, za dijete je uvijek bolje da odrasta u obitelji", ponovio je ministar Matić.

Taj se stav drastično razlikuje od stava njegove stranačke kolegice i ministrice socijalne politike i mladih, Milanke Opačić, koja društvo nije spremna mijenjati već ga se boji i "vrući krumpir" bi najradije ostavila nekome drugome. Podsjetimo, ona smatra kako bi posvajanje djece u gej obitelji značilo njihovu stigmatizaciju.

Zakon na prvo čitanje tek krajem godine?
U Ministarstvu uprave, doznaje Jutarnji list, resornim ministarstvima - Ministarstvu socijalne politike i Ministarstvu pravosuđa - te pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić upravo je upućen zahtjev da imenuju stručnjake u radnu skupinu za izradu zakona, koji bi se trebao zvati Zakon o registriranom (životnom) partnerstvu, a očekuje se da će prijedlog Zakona na prvo saborsko čitanje stići krajem ove godine.

Taj bi Zakon, kako je najavio sam premijer Zoran Milanović, trebao riješiti statusna i materijalna pitanja istospolnih parova i u tim ih segmentima izjednačiti s bračnim partnerima. Zbog potpuno pragmatičnih razloga - da se ne izazove bijes Katoličke crkve i konzervativnog dijela građana - zajednica istospolnih parova neće se nazivati brakom i neće biti dio Obiteljskog zakona. Odlučeno je da će se Zakon o registriranom (životnom) partnerstvu u javnu raspravu i proceduru pustiti tek nakon što bude izglasan novi Obiteljski zakon. Njegovo donošenje najavljeno je za jesen.

Neprihvatljivo dodvoravanje Crkvi i konzervativnim biračima
Na Milanovićev stav reagirale su udruge Kontra i Iskorak koje očekuju da se Vlada RH vodi zakonskim rješenjima iz naprednih država koje imaju najviše standarde u zaštiti ljudskih prava svojih građana i građanki općenito, kao što su Velika Britanija, Belgija, Danska, Nizozemska, Njemačka i druge, a ne rješenjima iz okolnih zemalja, gdje su generalni standardi poštivanja ljudskih prava još uvijek loši.

"Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu. Potpuno je neprihvatljivo da sada nakon gotovo 10 godina od usvajanja prvog Zakona o istospolnim zajednicama Vlada radi liste ljudskih prava istospolnih parova s kojih križa one skupine prava koje se čine neprihvatljivim Crkvi ili određenom dijelu birača.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera, zdravstveno osiguranje po partneru i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima.

Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Takva djeca u Hrvatskoj postoje i zbog lošeg zakonodavstva trpe diskriminaciju. To su biološka djeca jednog od partnera iz bivših veza, djeca začeta nakon medicinski potpomognute oplodnje obavljene u drugim zemljama ili djeca koju je jedan od partnera, kao samac, posvojio. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentacije", navodi se u priopćenju.

Ponovili su kako još jednom traže od Vlade i Sabora da ispune svoju ulogu i zaštite naša ljudska prava kao građana i građanki ove države. Također očekuju da će Vlada predložiti, a Hrvatski sabor usvojiti izmjene upravo Obiteljskog zakona i osigurati istospolnim parovima prava iz bračne i izvanbračne zajednice kako bi brojne obitelji koji trpe diskriminaciju godinama konačno doživjele pravdu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

Kanadski lezbijski film Below Her Mouth stravično je idealiziran prikaz ljubavi zavodljive

Biti majka gej sina u Hrvatskoj, i to sina koji javno istupa, a pritom je još i prvi hrvatski gej

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.