Na jučer održanoj javnoj tribini, stranka Mirele Holy predstavila je nacrt prijedloga sektorske politike ORaH-a za unapređenje prava LGBT osoba. Nacrt su predstavile Nataša Beširević, predsjednica Foruma za društvenu pravdu i ljudska prava ORaH-a i Sanja Galeković.

Obzirom da trenutno ne postoji politička volja, niti adekvatna sredstva kojom bi se zasebna LGBT strategija provodila, ORaH će se na temelju ove politike zalagati da se tijekom izrade Nacionalnog plana za suzbijanje diskriminacije pokrenu radne skupine koje će definirati zasebnu Strategiju unapređenja prava LGBT osoba.

U ORaH-u smatraju kako će donošenje i provođenja nacionalne strategije, uz definiranje pripadajućeg akcijskog plana koji će uzeti u obzir preporuke ove politike, omogućiti unapređenje prava i kvalitete života LGBT osoba u Republici Hrvatskoj, što predstavlja cilj ove sektorske politike ORaH-a.

Analizom postojeće situacije iznesene u prijedlogu politike, uočeni su pozitivni pomaci u Hrvatskoj na zakonodavnoj razini i prepoznavanje nekih prava LGBT osoba, ali i nedostaci obuhvatnijeg pristupa te posebno provedbe politike koja će omogućiti ostvarivanje prava i jednak položaj LGBT osoba u društvu. Implementacija zakonodavstva, trenutno je otežana diskriminatornim postupanjem državnih institucija u pojedinim slučajevima. U institucionalnom okviru nedostaje jači utjecaj svih pravobraniteljica koje nisu ovlaštene izdavati obvezujuće naputke, stoga LGBT osobe još uvijek bivaju diskriminirane i izložene prijetnjama i fizičkim napadima.

Širok i sveobuhvatan plan

Zločini iz mržnje usmjereni prema LGBT osobama ne prepoznaju se kao društveni problem u dovoljnoj mjeri, što posljedično dovodi do povećanja tolerancije na diskriminatorna ponašanja i nerazumijevanja situacije u kojoj se LGBT zajednica nalazi. Položaj LGBT osoba na tržištu rada također nije zadovoljavajuć, kao ni percepcija od strane poslodavaca, suradnika i javnosti. Općenito, pri radu na unaprjeđenju prava LGBT osoba ne postoji kvalitetna koordinacija institucija, akademskog sektora i potencijala civilnog društva, a resursi, primjeri dobre prakse, dosadašnji rezultati uslijed nedostatka koordinacije ostaju nedovoljno iskorišteni.

ORaH-ov prijedlog unapređenja prava LGBT osoba usmjeren je na postizanje ciljeva u nekoliko područja: poboljšanje zakonodavnog i institucionalnog okvira; eliminacija diskriminacije na tržištu rada; unapređenje obrazovnog sustava; podizanje razine kvalitete usluga zdravstvene zaštita; osiguranje kvalitetnog procesa spolne tranzicije transrodnih osoba te podizanje razine sigurnosti i prihvaćanja LGBT osoba u socijalnom kontekstu.

Kako bi se podržala kulturna promjena i poboljšalo prihvaćanje LGBT osoba u društvenom kontekstu, ORaH će se zalagati za razvoj međusektorske suradnje i suradnje s lokalnim samoupravama, sindikatima, poslodavcima i partnerima iz civilnog društva kao nezaobilaznim čimbenicima u promociji politike jednakog tretmana i zaštite od diskriminacije.

Foto: CroL

Pohvalna, ali nedovoljno definirana inicijativa

Uzimajući u obzir da udžbenici osiguravaju prijenos društveno poželjnih vrijednosti i obrazaca ponašanja na mlade generacije, sadržaji udžbenika moraju biti usklađeni s demokratskim i građanskim vrijednostima koje su utvrđene pozitivnim zakonskim propisima te je važno da se ravnopravnost, tolerancija i društveno prihvaćanje LGBT osoba nađu u njima.

Tribini su nazočili i Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, doc. dr. sc. Jasmina Božić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Bruno Šimleša, sociolog i autor popularnih knjiga. Od najavljenih sudionika iz LGBT udruga, došli su Arian Kajtezović iz Trans Aida te Marko Jurčić i Ivan Novosel iz Zagreb Pridea.

Jurčić smatra kako inicijativa ORaH-a pohvalna jer to dosad nije napravila nijedna politička stranka u Hrvatskoj.

"To OraH svakako obilježava kao prvu pravu progresivnu stranku u Hrvatskoj. Međutim, sama politika ne sadržava glavne vrijednosne pozicije njihove stranke. Tamo ne piše kakvu oni Hrvatsku žele, te u tom kontekstu, kakva je ta Hrvatska prema LGBT osobama. Kada daju odgovor na to pitanje, onda će mi biti jasnije što su im prioriteti. Tako da treba iz skupine brojnih mjera koje su zapisane jasno navesti kojim će to putem sve ići: jesu li ORaH-u važnije sigurne škole za LGBT tinejdžere ili pak dobro funkcionirajući vladini uredi za ljudska prava", pitao se Jurčić dodavši kako spomenutu politiku valja osvježiti podacima iz novijih istraživanja. Naime, Sanja Galeković je u uvodnom izlaganju istaknula istraživanja javnog mijenja iz 2009. godine, koja su dosad izgubila na relevantnosti.

Kao i s prethodno predstavljenim politikama ORaH-a, prijedlog dokumenta politike unapređenja prava LGBT osoba biti će upućen u javnu raspravu putem internetske stranice ORaH-a u trajanju od mjesec dana, a spomenute udruge najavile su kako će toj stranci pomoći savjetima i komentarima na nacrt ove politike.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.